Щодо епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 742 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 1490 хворих.

За весь період пандемії (станом на ранок 10 грудня) зареєстровано 237 227 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали 218 837  пацієнтів, померло більш 8 тисяч хворих. В області залишається 10 969 активних випадки захворювання на COVID-19.

Серед захворілих діти складають 5,6% (майже 6%) – всього за весь час пандемії в області захворіли 13167 дітей. З початку навчального року захворіло 2041 учень загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідним рішенням Державної комісії з питань ТЕБ і НС в Дніпропетровській області скасовано «червоний» рівень епідемічної небезпеки та з 07 грудня встановлено «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Показники епідемічної безпеки за останні три доби, такі як коефіцієнту виявлення випадків інфікування, рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем відповідають «жовтому» рівню епідемічної небезпеки.

За останні 7 днів зареєстровано 3017 випадків COVID-19 проти 4451 випадку за попередні 7 днів – захворюваність знизилась на 32%.

Але, хочу звернути увагу, що пандемія ще триває. Щоденно, не зважаючи на зниження захворюваності помирають люди від COVID-19. Тому, не треба техтувати правилами безпеки та індивідуального захисту.

Стосовно штамів коронавірусу SARS-CoV-2. Вже відомі такі штами, як британський (Альфа), південноафриканській (Бета), бразильський (Гама), індійський (Дельта, Дельта +, Каппа).

Нагадаю, що недавно отримано повідомлення щодо появи нового штаму = штаму Омікрон.

Даний штам на даний час активно вивчається, про нього не дуже багато відомо, він може мати до 32 мутацій. Очікуємо офіційні дані щодо важкості перебігу хвороби, яка викликана новим штамом, щодо швидкості його розповсюдження та іншу інформацію.

Тест-системи, з якими працюють в Україні орієнтовані на більш стабільні ділянки гену вірусу, тому їх чутливість не має бути знижена. Частину зразків ми направляємо в референт-лабораторію Центру громадського здоров’я МОЗ України для подальшого секвенування. Ті зразки, які не будуть визначені, як штам Дельта будуть вивчатись надалі.

Нагадаю, що Всесвітня організація охорони здоров’я називає даний штам таким, що викликає занепокоєння. За даними офіційних джерел, МОЗ України, випадки захворювання даним штамом зареєстровані у Південно-Африканській Республіці, Республіці Ботсвані, Республиці Малаві,  Королівстві Есватіні, Королівстві Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Також зареєстровані випадки у Бельгії, Гонконгу, Ізраілі, США – усі дані  випадки були пов’язані  з подорожами до Африканських країн.

 

На теперішній час в Україні циркулює штам Дельта. Штам Омікрон не виявлено.

Нагадаю основні заходи профілактики коронавірусуної хвороби, в тому числі попередження зараження штамами Дельта та  Омікрон:

  • використання засобів індивідуального захисту, тобто масок;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції (не менш 1,5 метрів);
  • дотримання гігієни рук (їх ретельне миття, використання антисептиків);
  • громадяни, які захворіли повинні звернутись до лікаря; контактні підлягають самоізоляції (окрім щеплених проти COVID-19).
  • дотримання обмежувальних протиепідемічних заходів, визначених постановою КМУ №1236.

Найбільш ефективним та надійним засобом захисту від коронавірусної хвороби та її негативних наслідків залишається вакцинація проти COVID-19.

В Україні для вакцинації проти COVID-19 використовують вакцини:  AstraZeneca/Covishield; Comirnati від Pfizer-BioNTech; Moderna; CoronoVac/Sinovac Biotech; Johnson & Johnson.

Станом на 09.12.2021р. в області отримали другу дозу вакцини 1 122 644 мешканця, охоплено майже 50% дорослого населення. Першу дозу отримали – 1 283 196 мешканців області.

Також нагадаю, що Урядом  запроваджені додаткові заходи, направлені на уникнення поширенню штаму Омікрон. З 3 грудня наша країна запроваджує обов’язкову самоізоляцію для осіб, які повернулись із країн, де стрімко поширюється штам Омікрон. Відповідні зміни внесені до Постанови КМУ №1236 під час засідання Уряду 1 грудня. Це такі країни, як Південно-Африканська Республіка, Республика Ботсвана, Республика Малаві,  Королівство Есватіні, Королівство Лесото, Мозамбік, Намібія та Зімбабве. Тепер особи, які перебували понад 7 днів на території вказаних країн, протягом 2х тижнів повинні піти на самоізоляцію. Тривалість самоізоляції – 14 діб.

Важливо, що самоізоляція стосується:

– громадян України,

– іноземців та осіб без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України,

– осіб, які є подружжям або дітьми громадян України, які повертаються з території даних країн.

Іноземцям та особам без громадянства, які постійно або тимчасово не проживають в Україні та протягом останніх 14 днів перебували на території даних країн більш як 7 днів, в’їзд забороняється взагалі.

Наявність вакцинації, негативного тесту чи сертифікату про одужання не є підставою для не проходження самоізоляції чи її дострокового припинення.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email