Будьте обережні – в Україні у 2021 році зареєстрована сибірка серед тварин!


У 2021 році в Україні зареєстрований серед тварин випадок захворювання на сибірку.

Сибірка — це гостра інфекційна хвороба, тварин і людини, що має  шкірну, легеневу та кишкову форми з явищами сепсису, збудником якої є споротвірна бактерія. Спори бактерій сибірки можуть залишатися в неактивному, але життєздатному стані десятки років, і активізуватися, коли поверхня ґрунту порушується, наприклад, у результаті повені, зливи або зсувів, при виконанні будівельних робіт. Захворювання виникають, коли спори потрапляють у шлунок тварини із травою на пасовищах. Хворі тварини виділяють збудник у зовнішнє середовище з випорожненнями та сечею.

Людина заражається через пошкоджену (навіть мікротравмами) шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами, під час обробки туш, зняття шкури і поховання трупів загиблих тварин, із зараженим спорами сибірки ґрунтом під час земляних робіт, через приготування і вживання їжі із м’яса, отриманого від хворих тварин, повітряно-пиловим шляхом при інгаляції спор, через укуси комах (ґедзів, мух, комарів).

Захворювання на сибірку носить професійний характер. Частіше хворіють робітники м’ясокомбінатів, вовнопрядильних фабрик, тваринницьких ферм, шкірники, сортувальники хутра,будівельники, які працюють на територіях неблагополучних з сибірки. Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання — 2–3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8–14 діб.

Захворювання починається гостро: в перші години — температура тіла різко підвищується до 38–40 °С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися унаслідок будь-якого способу зараження.

Ознаки сибірки: сильний головний біль, висока температура, загальне нездужання, карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри), сильні колючі болі у грудях, задуха (у разі легеневої форми), діарея з домішками крові, ріжучі болі в животі, блювота з домішками крові (у разі кишкової форми). Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами.

В Європейському регіоні щорічно реєструються спорадичні випадки сибірки.  Так,  у 2017 році зареєстровано 6 випадків сибірки ( Болгарія – 1 випадок, Румунія – 5 випадків ). На території України у 2018 році зареєстровано спалах сибірки.У жовтні 2018 року п’ятеро людей, які брали участь у забитті худоби в с.Меняйлівка Одеської області, госпіталізовано зі специфічними симптомами захворювання шкіри, в одного з п’яти госпіталізованих, лабораторно подтверджено діагноз “сибірська виразка”, шкірна форма. Також, отримано позитивний результат дослідження  на сибірку м’яса забитої тварини та ґрунту на подвір’ї, де було забито хвору тварину.

У Тернополі  в 2021 році зареєстровано випадок загибелі 9 річного поні, який протягом  8 років знаходився в зоокутку  міського парку. Діагноз підтверджено лабораторно. У зв’язку з тим, що cпори сибірки можуть десятиліттями зберігатись в грунті зараження могло відбутись через предмети, забруднені спорами.

Основний захід профілактики  сибірки  –  не купувати продукти тваринництва, які не пройшли  ветеринарну  експертизу та реалізуються на стихійних ринках.

Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (сильний головний біль, слабкість, значне підвищення температури тіла, а також в залежності від форми сибірки – карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіжу, сильні колючі болі у грудях та задуха, ріжучі болі у животі та діарея з блювотою із домішками крові тощо), необхідно у той же час негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Для визначення наявності збудника сибірки у довкіллі проводяться дослідження проб грунту. враховувати фактори, пов’язані із переміщенням ґрунту:  природні – повені, ерозійні ґрунтові процеси тощо, антропогенні – ті, що виникають в результаті людської діяльності, у тому числі будь-які значні забудовно – земельні роботи.

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ » –  єдина лабораторія на території Дніпропетровської області, яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025,  проводить  дослідження біоматеріалу та проб з довкілля на сибірку.

Консультацію щодо діагностичного обстеження хворих та осіб з підозрою  на сибірку, дослідженню проб з довкілля (грунт, вода тощо ) можна отримати у відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ » по телефонам:  731-96-81, 731-95-57.

 

Виконавець: завідувач відділення особливо небезпечних

інфекцій  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                                                              Шамичкова Г.Р.

Print Friendly, PDF & Email