Інформація щодо епідемічної ситуації з гострих респіраторних захворювань в Дніпропетровській області


Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Денис КІСЕЛЬОВ повідомляє, що за даними епідеміологічного моніторингу за 47 тиждень року  (19-25.11.2021р.) за медичною допомогою з приводу  захворювання на гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) звернулись 19228 мешканців області (проти 22 тисяч мешканців області на попередньому тижні). Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 605,9 на 100 тисяч населення проти 694 за попередній тиждень – захворюваність знизилась на 12,7%. Але, у порівнянні з аналогічним періодом 2020р., захворюваність, збільшилась – на 3,5%.

Зменшення захворюваності відбулось за рахунок дорослого населення. Захворюваність серед дитячого населення зросла на 11,5%. Всього серед дітей до 17 років зареєстровано 5761 випадок проти 5164 випадки за попередній тиждень. Питома вага захворілих дітей до 17 років серед  всіх захворілих складає 30%.

В області відмічається перевищення епідемічного порогу (591 на 100 тисяч населення) на 2,4%.

Підвищення рівня захворюваності у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (на 3,5%) пов’язано, в тому числі з більш активним рівнем циркуляції коронавірусу SARS CoV-2, в тому числі штаму Дельта,  який є більш контагіозним та більш швидко розповсюджується.

В той же час, за останній час відмічається тенденція до зменшення рівня захворюваності, як на ГРЗ в цілому, так і зменшення рівня захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19, що в тому числі пов’язано з тим, що в області діють протиепідемічні обмеження для громадян та суб’єктів господарювання, пов’язані з перебуванням області в «червоній» зоні епідемічної небезпеки розповсюдження COVID-19.

До групи гострих респіраторних захворювань (ГРЗ) відносяться різноманітні захворювання, які викликаються різними збудниками, в тому числі аденовірусом, вірусом парагрипу, ріносінтенціальним вірусом, коронавірусами, в тому числі коронавірусом, який викликає COVID-19 та іншими. Не останнє місце по ступеню небезпеки для людини серед цих збудників займають віруси грипу.

За даними вірусологічного моніторингу ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» (дані за 46й тиждень, 15-21.22.2021р.), в Україні циркулюють такі збудники ГРЗ, як віруси парагрипу, аденовіруси, риновіруси, бокавіруси, вірус SARS-CoV-2 (який викликає коронаврусну хворобу COVID-19). Віруси грипу не виявлялись.

За прогнозами ВООЗ в епідемічний сезон 2021-22 років прогнозується циркуляція таких вірусів грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2);
  • вірус, подібний В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Заходи профілактики. Як і для уникнення зараження коронавірусною хворобою, так і для уникнення захворюваності в цілому ГРЗ необхідно дотримуватись трьох простих правил.

  • використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1,5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей; а також уникати контактів з хворими людьми;
  • дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції.

Громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування.

Найкраща профілактика – це імунопрофілактика, тобто вакцинація. На теперішній час, в країні активно триває вакцинація проти COVID-19. Крім того, існують вакцини і для профілактики грипу. Вакцинуватись можна протягом усього епідемічного сезону. Але, слід пам’ятати, що імунітет формується через 2 тижні після вакцинації.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», до епідемічного сезону 2021–2022 років в Україну має бути поставлено близько 1 250 000 доз вакцини, в тому числі такі вакцини проти грипу, як:

  • «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція, чотирьохвалентна);
  • «Джісі Флю Квадривалент» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея, чотирьохвалентна);
  • «Інфлувак Тетра» («Абботт Біолоджікалз Б.В.», Нідерланди, чотирьохвалентна).

Якість всіх вакцин, які ввозять в Україну, перевіряє Держлікслужба України та Лабораторія з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного експертного центру.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень. Вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян.

В першу чергу проти грипу рекомендується отримати щеплення людям, які відносяться до груп епідемічного та медичного ризику. Це медичні працівники, працівники сфери освіти, соціального обслуговування, працівники транспорту, сфери громадського харчування, групи населення, які по роботі контактують зі значною кількістю людей. А також, групи населення, які мають хронічні захворювання, в тому числі серцево-судинної системи, нирок, легень, хворі на цукровий діабет, люди понад 65 років та інші.

 

 

Керівник:  в.о. заступника генерального директора

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                                                              Резвих Валентина

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email