Про затвердження змін до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти


З 1 січня 2021 року в Україні набрав чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Відповідний документ затверджений Міністерством охорони здоров’я. Вимоги цього Санітарного регламенту обов’язкові для врахування при влаштуванні і обладнанні приміщень закладів освіти.

Санітарний регламент містить вимоги до організації освітнього процесу, вимоги до організації роботи з технічними засобами навчання та вимоги до навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, пансіонів, санітарних вузлів тощо, а також норми щодо повітряно-теплового режиму в школах, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій.

Окрім того, регламент визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах.  Але законодавство може змінюватись, вносяться корективи з тих чи інших питань, які не були враховані раніше, тому

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» інформує, що Наказом від 20.09.2021р. №1984  МОЗ України затверджено зміни до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти.

Змінами передбачено, що заклади освіти  обладнуються питними фонтанчиками відповідно до вимог ДБН В.2.2-3:2018. Питні фонтанчики слід розміщувати із розрахунку 1 на 100 учнів. Вода в них повинна відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Водночас уточнено, що у разі відсутності в закладі освіти питних фонтанчиків кожна дитина за потреби повинна отримати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді.

Санітарний регламент доповнено положеннями, згідно з якими середньорічна еквівалентна рівноважна об’ємна активність радону-222 у повітрі приміщень будівель закладів освіти, що будуються та реконструюються, повинна відповідати вимогам Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97).

У новозбудованих будівлях, що вводяться в експлуатацію, та після проведення робіт з реконструкції приміщень засновник (засновники) закладу освіти повинен забезпечити проведення вимірювань потужності поглиненої дози зовнішнього гамма-випромінювання, а також вимірювання концентрації радону-222 у повітрі приміщень першого поверху будівель.

Вміст біологічних та хімічних речовин в повітрі приміщень будівлі закладів освіти з елементами повного внутрішнього оздоблення та оснащення не повинні перевищувати середньодобові гранично допустимі концентрації або орієнтовно безпечні рівні впливу, встановлені діючими гігієнічними нормативами для атмосферного повітря.

В розділі організації харчування передбачено, що засновник (засновники), керівник закладу освіти та суб’єкти господарської діяльності, які надають послуги з харчування зобов’язані забезпечити учнів безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року N 305.

Організація харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання повинна здійснюватись відповідно до норм та Порядку організації харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання для учнів (студентів), які здобувають спортивну освіту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року N 823.”

Зазначено, що для смаження страв з риби та м’яса треба використовувати рафіновану соняшникову або кукурудзяну олії, або іншу рафіновану рослинну олію, що містить більше 50 % мононенасичених жирів і менше 40 % поліненасичених жирів.

Страви та вироби (крім страв та виробів з м’яса, птиці, риби та яєць) повинні містити не більше 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції  08 листопада 2021 року за  №1450/37072 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Print Friendly, PDF & Email