24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (World Polio Day)


Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, заснований за ініціативою міжнародної неурядової організації Rotary International з метою привернення уваги світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та завершення більш як 30 – річної боротьби за викорінення цього небезпечного захворювання на всій планеті. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Поліомієліт має серйозний вплив на здоров’я населення, швидко поширюється в міжнародних масштабах та входить до переліку надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я.

Нажаль  випадки цієї небезпечної хвороби, після  19-річної відсутності  почали фіксуватися в Україні з 2015 року, потім – в 2017 та 2019 роках. Знову вона дала про себе знати в 2021р.: 6 жовтня був зареєстрований випадок інфікування поліомієлітом невакцинованої півторарічної дитини в Рівненській області.

Всі ці випадки  поліомієліту доводять, наскільки важливою є планова імунізація проти дитячих хвороб. В Україні в 2014 р. менше 50% дітей не були вакциновані взагалі чи вакциновані не повністю. В 2015 р. рівень імунізації проти поліомієліту серед дітей до 1 року впав ще більше, до 14%. Спалах поліомієліту трапився через хронічно низький рівень охоплення імунізацією в країні.

За даними МОЗ України рівень вакцинації в 2021 році є також недостатнім: станом на 1 вересня 2021 року лише 53,0 % дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі 3 дози вакцини для профілактики поліомієліту. Необхідний показник для формування колективного імунітету — 95 %. Найнижчий рівень охоплення щепленнями в Херсонській — 40,7 %, Івано-Франківській — 42,2 %, Закарпатській — 43,1 %, Запорізькій — 46,2 %, Харківській — 46,5 %, в Одеській та Київській областях — 47,5 %. У Чернівецькій та Львівській — по 48,5 %, у Рівненській — 48,9 %.

В звязку з цим, ще раз нагадаємо, що треба знати і зробити, щоб подолати поліомієліт:

  • Поліомієліт аба дитячий параліч— це  захворювання, спричинене поліовірусом, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може наступати на все життя, і жертви поліомієліту отримують каліцтва, через це захворювання  5-10% паралізованих хворих помирають через ураження дихальних м’язів. Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх доз вакцини. У деяких випадках він може вражати підлітків і дорослих, які не отримували щеплень.
  • Вірус поліомієліту є дуже заразним і не зважає на соціальний статус, матеріальні статки чи кордони. Вірус може вбити чи паралізувати дітей протягом всього лише кількох годин.
  • Не існує ліків проти високозаразного вірусу поліомієліту: імунізація є єдиним ефективним захистом.
  • Згідно з Календарем профілактичних щепленьУкраїни, діти вакцинуються у 2, 4, 6, 18 місяців, у 6 та 14 років. Перші дві дози — ІПВ, решта — ОПВ. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Будь-яка дитина, імунізована не в повній мірі, знаходиться в зоні ризику та становить небезпеку для інших дітей. Якщо рівень імунізації населення достатній, то вакциноспоріднений вірус не призведе до можливого захворювання. У разі низького рівня охоплення щепленнями може початися циркуляція вакциноспорідненого вірусу поліомієліту. Циркуляцію поліовірусів можна припинити, масово використовуючи оральну поліовакцину.
  • Оральна поліовакцина (OPV) є єдиною ефективною зброєю проти поліомієліту під час спалаху цієї хвороби. Вона захистить дитину на все життя, якщо її буде застосовано кілька разів. Будь-яка дитина, яка пропустила вакцинацію, перебуває в групі ризику і може стати жертвою вірусу.
  • Програма з ліквідації поліомієліту стала однією з найбільш успішних глобальних програм у сфері громадського здоров’я за всі часи: завдяки їй кількість випадків поліомієліту впала на 99%, з 350 000 на рік у 1988 р. до лише 243 випадків у 2014.
  • Ліквідація поліомієліту – це наше спільне майбутнє. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1998 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Безпека наших дітей – наша відповідальність.
  • Кожен може долучитися до того, щоб діти отримали вакцини. Родини мають знати факти про поліомієліт та користь вакцинації. Будь ласка, поговоріть зі своїми друзями та сусідами. Розкажіть про хворобу учням у школі. Вийдіть до свого оточення та висловіть свою позицію на підтримку імунізації дітей. Існує так багато шляхів, щоб допомогти і захистити українських дітей!

За матеріалами МОЗ України та ЦГЗ України

 

 

Print Friendly, PDF & Email