Відвідування громадських закладів під час карантину: які документи потрібні


Ключові зміни, обов’язкові правила та на що звертати увагу клієнтам при відвідуванні громадських закладів

 З 23 вересня Україна перейшла на жовтий рівень епідеміологічної небезпеки, а з 18 жовтня вже у п’яти областях встановили червоний рівень епіднебезпеки. Водночас, у вересні до постанови №1236 були затверджені зміни норм та правил, які діють під час жовтого та червоного рівнів.

КЛЮЧОВІ ЗМІНИ

Зміни до так званої “карантинної постанови” містили два ключових нововведення.

Перше – запровадження жовтих та зелених внутрішніх COVID-сертифікатів. Жовті стають доступними для тих, хто отримав одну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби, зелені – завершив курс імунізації. Окрім того, невдовзі сертифікати будуть включати всю історію “взаємодії” із COVID-19, зокрема, інформацію про те, чи вже хворіла людина.

Друга ключова зміна до Постанови стосується проведення масових заходів, роботи розважальних закладів, закладів громадського харчування та культури, спортивних центрів.

Відтепер власники закладів та організатори заходів можуть обирати на жовтому рівні, за яким із двох запропонованих варіантів вести діяльність.

  • Перший передбачає обслуговування клієнтів без перевірки документів, які б підтверджували їхній вакцинальний статус або негативний результат тестування. Але тоді треба обов’язково дотримуватись усіх обмежень відповідного рівня епіднебезпеки щодо проведення масових заходів та рівня заповненості закладів.
  • Другий варіант передбачає перевірку наявності у всіх учасників заходу, користувачів, відвідувачів та власне у самих організаторів (співробітників) документів, які б підтверджували отримання щеплення проти COVID-19 або відсутність у особи захворювання на коронавірусну хворобу.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНІ ДЛЯ ВІДВІДУВАННЯ ТА РОБОТИ ГРОМАДСЬКИХ ЗАКЛАДІВ?

Постановою №1236 визначено, що обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не застосовуються, якщо всі організатори заходів, співробітники закладів та відвідувачі мають хоча б одне щеплення від коронавірусної хвороби. Йдеться про жовтий внутрішній COVID-сертифікат або довідку 063-О. Останню можна взяти у лікаря, який проводив щеплення, або сімейного лікаря.

Також можна використати один із вказаних документів:

  • оформлений на порталі “Дія” або в однойменному додатку міжнародний чи “зелений” внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання курсу вакцинації;
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті вакцинації закладу охорони здоров’я, або в сімейного лікаря;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Важливо: якщо у заклад чи на масову подію потрапляє людина, яка не має відповідних документів, то автоматично застосовуються обмеження жовтого рівня.

Правила червоного рівня вже не передбачають такої опціональності щодо документів, потрібних для діяльності громадських закладів.

На червоному рівні для їх повноцінної роботи та проведення масових заходів вимагається обов’язкова наявність у всіх співробітників (організаторів) та відвідувачів (користувачів) документа про завершення повного курсу вакцинації. Це може бути “зелений” внутрішній чи міжнародний COVID-сертифікат, чи міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Також підходить негативний ПЛР-тест чи експрес-тест на COVID-19, який чинний 72 години.

Важливо, що з документом про отримання першої дози вакцини, тобто “жовтим” COVID-сертифікатом або довідкою 063-0 потрапити до громадського закладу або працювати в ньому буде неможливо.

ХТО МОЖЕ ПЕРЕВІРЯТИ НАЯВНІСТЬ COVID-СЕРТИФІКАТІВ ТА НЕГАТИВНИХ ТЕСТІВ?

У першу чергу співробітники закладу можуть просити відвідувачів показати документи, які б підтверджували їх вакцинальний статус або ж негативний тест.

Наприклад, на вході до закладу харчування працівники можуть одразу перевіряти, чи вакциновані їхні відвідувачі або ж чи мають чинний негативний тест на COVID-19.

У випадку, якщо клієнт відмовляється підтверджувати отримання вакцинації або відсутність захворювання, заклад самостійно вирішує: надавати йому послуги чи ні.

Але варто пам’ятати: як тільки до закладу зайшов відвідувач, який не має ні щеплення, ні тесту, то одразу застосовуються обмеження відповідного рівня.

Водночас, жоден нормативно-правовий акт не зобов’язує власників закладу та співробітників пред’являти сертифікат про вакцинацію клієнтам чи відвідувачам. Тобто вимагати його користувач, звичайно, може, але йому цілком законно можуть відмовити.

Легально перевіряти наявність таких документів можуть лише правоохоронці та представники Держспоживслужби.

У ситуації, коли ви, як клієнт, не впевнені, що у закладі, який працює, дійсно є необхідна кількість вакцинованих співробітників, то варто звертатись до поліції та Держспоживслужби. Саме вони уповноважені перевіряти дотримання санітарних та протиепідемічних норм.

Якщо порушення знайдуть, то власникам може загрожувати штраф від 34 тисяч гривень.

НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ КЛІЄНТАМ ПРИ ВІДВІДУВАННІ ГРОМАДСЬКИХ ЗАКЛАДІВ?

Якщо власник кафе, ресторану, кінотеатру, фітнес-центру чи інших громадських закладів вирішив обслуговувати всіх без винятку клієнтів, він має дотримуватися правил відповідного рівня (жовтого чи червоного).

Звертати увагу на дотримання цих правил мають і відвідувачі. Це потрібно саме для захисту свого життя та здоров’я, оскільки воно, зокрема, залежить від того, чи дотримуються у громадських закладах протиепідемічних норм.

Ідеться про кількість відвідувачів чи учасників масових заходів. На жовтому рівні дозволяється проводити масові заходи за умови не більше 1 особи на 4 квадратних метри або ж займати не більше, ніж дві третини місць.

Показувати кіно, вистави чи проводити концерти в такому випадку можна лише із заповненістю зали не більше ніж на 50% місць. Тоді відвідувачі мають сидіти в залі у шаховому порядку. Або ж можна заповнювати зали лише на дві третини місць із дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами й одним порожнім рядом між ними.

Фітнес-центрам та спортзалам приймати клієнтів дозволяється із розрахунку 1 відвідувач на 10 квадратних метрів.

Якщо ж заклад не дотримується таких норм, то є підстави звертатись до правоохоронців щодо можливого порушення правил жовтого рівня.

На будь-якому рівні епіднебезпеки обов’язком залишається використання захисної маски у громадських закладах. Це стосується як відвідувачів, так і співробітників.

Контроль за дотриманням карантинних правил є однією зі складових для ефективної протидії коронавірусній хворобі, поруч із вакцинацією та відстежуванням контактних осіб.

Контрольна функція, звичайно ж, покладається у першу чергу на правоохоронців. Проте, якщо клієнти та відвідувачі будуть вказувати закладам на порушення та повідомляти про такі випадки до поліції, нехтування правилами карантину буде меншим, а протидія коронавірусній хворобі – ефективнішою.

Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

Матеріал мультимедійної платформи іномовлення України УКРІНФОРМ (ukrinform.ua)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email