Знову листопад…Як позбутися сухого листя та трави


Наші промислові підприємства не самий гарний приклад по дотриманню екологічних норм при контролю за викидами у атмосферне повітря забруднюючих речовин.

Законами природи ніхто крім неї  не керує. І осінь традиційно прикрашає  наші дерева, парки, сквери жовтим і червоним листям, не виключено і приватний сектор.

Але за цією красою осіннього листопаду стоїть велика проблема, а саме утилізація опалого листя та трави.

На жаль комунальні служби не завжди встигають утилізувати  листя.  І не для кого не секрет, що не усі двірники дотримують норми, що забороняють спалювання листя.

Ще гірша ситуація у приватному секторі, де власники  домоволодінь спалюють опале листя та траву.

Зелені насадження – це легені міста, які на собі адсорбують усі забруднюючи речовини у повітрі.

Спалювання опалого листя на території міста утворює загрозу для здоров’я населення особлво для людей, які страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти та тонзиліти, та люди з алергічними захворюваннями. Все це впливає на імунну систему людини. Адже до складу диму входять: пил, чадний газ, оксид азоту, важкі метали та канцерогенні речовини.

Дим містить пари та тверді часточки, які залишаються в повітрі в завислому стані. Токсичні пари негативно впливають на здоров’я людини, викликають подразнення слизової оболонки очей, носової порожнини, труднощі дихання, кашель, головний біль, внаслідок чого посилюються хронічні захворювання органів дихання.
 
При спалюванні трави і листя нерідко спалюється і сміття, в т. ч. поліетиленові пакети і пластикові пляшки, в результаті чого в атмосферне повітря виділяються канцерогенні поліциклічні вуглеводні, які надзвичайно шкідливі для здоров’я людини, здатні викликати онкологічні захворювання, діоксини, що можуть негативно впливати на порушення функції печінки, призвести до змін шкіри, при їх накопиченні в організмі може ушкоджуватись також ендокринна та нервова системи.
 

Але є альтернатива спалюванню опалого листя та сухої трави без шкоди для здоров’я та довкілля:

Компостування:

На присадибній ділянці викопайте яму та складайте в неї сухе листя та траву і помірно зволожуйте. Щоб отримати максимальну користь, перекладайте шарами листя з перегноєм або звичайним ґрунтом. Спочатку — товстий шар із подрібненого опалого листя, трави (20-30 см), потім перегній і так далі. Через 1-2 роки отримаєте якісний та натуральний компост.

Мульчування:

Для виготовлення мульчі подрібнюйте опале листя, суху траву. Мульчу можна використовувати для того, щоб захистити дерева, кущі від надмірного сонячного випромінювання влітку та морозів – взимку. Крім того, мульча збагачує кореневу систему рослин поживними сполуками, утримує та зберігає вологу у ґрунті, зменшує ймовірність появи бур’янів.

Такі прості альтернативи ‒ це можливість припинити згубний вплив спалювання. Просто подбайте про власне здоров’я, здоров’я ваших рідних та довкілля.

Виконавець: лікар відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних  хвороб ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” Віталій Свиридов.

Print Friendly, PDF & Email