ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ПИТНОЇ ВОДОПРОВІДНОЇ ВОДИ ТА ВОДИ р. ДНІПРО


 Інформація щодо результатів лабораторних досліджень питної  водопровідної води та води р. Дніпро у місцях водозабору                      в м. Дніпро   протягом  ІІІ-го кварталу  2021 року.

Державна  установа «Дніпропетровський  центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я України» здійснює   лабораторний контроль  якості питної водопровідної води в м. Дніпро в рамках соціально – гігієнічного  моніторингу. Питна вода для досліджень відбирається на виході з насосно- фільтрувальних ( Кайдакська НФС, Ломовська НФС, НФС ДТЕК «Придніпровська ТЕС» та водопровідно-насосних станцій  КП «Дніпроводоканал» ( ВНС № 2,3,4,5,6, ВНС «Придніпровськ» та ВНС «Ігрень»).

Дослідження води здійснюється щоквартально на  фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні, токсикологічні, вірусологічні та паразитологічні  показники на відповідність до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» – (ДСанПіН2.2.4-171-10).

Так, на протязі ІІІ кварталу поточного року лабораторіями  ДУ «Дніпропетровський ЦКПХ МОЗ» проведено 343 дослідження питної водопровідної води, з яких 20 досліджень не відповідали нормативам, що становить 5,8%.

Серед досліджених проб проведено: 228 досліджень на фізико-хімічні показники, з них нестандартних – 20 досліджень (8,8%): в т.ч. за вмістом хлороформу- 10 (4,4%) та окиснюваності перманганатній -10 (4,4%); 48 досліджень на токсикологічні показники, 30 досліджень на мікробіологічні показники, 9 досліджень на радіологічні показники.

За мікробіологічними, вірусологічними, паразитологічними, радіологічними та токсикологічними показниками всі дослідження  відповідали нормативам.                                        Про результати лабораторних досліджень  питної води з перевищенням нормативів по вмісту хлороформу та  перманганатної окиснюваності  проінформовано  керівництво КП «Дніпроводоканал» ДМР»  та ДТЕК «Придніпровська ТЕС», направлена інформація в ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Окрім досліджень питної водопровідної води згідно з планом соцгігмоніторингу  в ІІІ кварталі поточного року  проведено 252 досліджень  проб води відкритих водойм (р. Дніпро) у місцях водозабору для забезпечення питного водопостачання міста на відповідність вимогам Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених Наказом МОЗ України від 19.06.1996 №173.

Дослідження води у місцях водозабору також проводяться на фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні, токсикологічні, вірусологічні та паразитологічні  показники. За результатами досліджень всі 252 дослідження відповідали нормативам.

Результати лабораторних досліджень води р. Дніпро свідчать, що за дослідженими фізико-хімічними  показниками  якість води р. Дніпро у місцях водозабору відноситься до І – ІІ класу згідно з «Класифікацією якості поверхневих вод» відповідно до т.1 ДСТУ4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання».

Автор  – лікар відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних  хвороб

ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ” Чубукова С.А.

 

Керівництво – заступник генерального директора  Похмурко І.В.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email