28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом! Скажи сказу STOP


Всесвітній день боротьби зі сказом. Як розпізнати хвору на сказ тварину та що необхідно для запобігання захворюванню на сказ людини. Вакцинація людей і тварин – єдиний спосіб порятунку від СКАЗу.

З 2007 року 28 вересня людством відмічається Всесвітній день боротьби зі сказом. Це захворювання серед людей й надалі залишається найбільш небезпечним та невиліковним.

Основним резервуаром збудника сказу у дикій природі, як і раніше залишається червона лисиця. Продовжує реєструватися і значна кількість випадків захворювання серед собак і котів, які найбільш наближені до людей та являють для них головну небезпеку.

Як розпізнати хвору на сказ тварину?

Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Дикі тварини втрачають обережність, з’являються у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини не приймають звичайної їжі, стають неспокійними, агресивними, кусають людей.

Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може і від тварин, які зовні виглядають здоровими.

Що необхідно для запобігання захворюванню на сказ людини?

  1. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів.
  2. У разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною, промити місце укусу струменем теплої води з милом, а потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою.
  3. У разі укусу або ослинення відомою твариною, встановити за нею ветеринарне або власне спостереження, для цього з’ясовуються прізвище та адреса власника тощо.
  4. Своєчасно робити щеплення домашнім тваринам.

Вакцинація людей і тварин – єдиний спосіб порятунку від СКАЗу

Дата для Всесвітнього дня боротьби зі сказом вибрана не випадково. 28 вересня 1895 року помер видатний французький вчений Луї Пастер, якому люди зобов’язані створенням вакцини та впровадженням щеплень проти сказу.

На той час збудник інфекції ще не був визначений, проте смертельно небезпечна хвороба, яка пов’язувалась з контактами зі скаженими тваринами, змусила шукати дієві лікувальні засоби. Лікарі та знахарі минулого застосовували в таких випадках різні методи, але ті спроби, нажаль були марними.

Перше щеплення було зроблено у далекому 1885 році хлопчику Жозефу Мейстеру, який отримав численні укуси небезпечної локалізації від скаженого собаки і ризик захворіти був неминучим. Профілактичне лікування врятувало хлопчику життя. З 1912 року вдячний перший пацієнт почав працювати у Пастерівському інституті  сторожем.

Після публікації протоколу лікування, за профілактичними щепленнями до Пастера почали звертатись постраждалі від тварин. Деяким з них необхідно було долати тисячі кілометрів, що займало чимало часу та «працювало» проти пацієнта. Хвороба перемагала раніше, ніж встигав виробитися імунітет на введену вакцину, що обумовлювало невдачу лікування.

Цей принцип – «перегнати вірус сказу» актуальний і на сьогодні – організм повинен «встигнути» виробити захисні антитіла на вакцину.

За ініціативою І.І.Мечнікова та учня Пастера М.Ф. Гамалеї, з метою наближення медичної допомоги до постраждалих, вже у 1886 році в Одесі була відкрита друга у світі Пастерівська станція (медична установа, в якій проводили щеплення проти сказу).

Нажаль на сьогодні все одно щорічно у світі від сказу помирають люди, які не звернулись взагалі або пізно звернулись за антирабічною допомогою.

Нагадаємо, що при захворюванні на сказ смерть наступає у 100% випадків, а тому так важливо у разі отримання ушкоджень від тварин своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та отримати курс щеплень від сказу.

Виконавці:

Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій,

Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ«Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ».

Print Friendly, PDF & Email