Щодо стану захворюваності на гостру респіраторну коронавірусну хворобу COVID-19 населення Дніпропетровської області» 10.09.2021 року


Головний державний санітарний лікар Дніпропетровської області Вальчук Сергій Іванович інформує: за даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу (09.09.2021р.) зареєстровано 196 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужав  – 41 хворий.

Протягом останньої доби випадки захворювання реєструвалися у м.Дніпро, м.Кам’янське, м.Кривий Ріг, м.Нікополь, м.Покров, м.Новомосковськ, м.Першотравенськ та на інших територіях області.

За останній тиждень (з 03.09.2021р по 09.09.2021р.) в області зареєстровано 1035 випадків COVID-19 (проти 817 випадків за попередній тиждень), показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 32,6 (проти 25,7 за попередній тиждень). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 27% (або 218 випадків). Зростання відбулося як за рахунок мешканців міст (+25%) так і мешканців сільських районів (+35%).

Середньодобова  кількість випадків COVID-19 по області протягом останнього тижня збільшилась до 148 (проти 117 випадків на попередньому тижні) із збереженням стійкої тенденції до зростання.

Найвищі рівні захворюваності протягом останнього тижня зареєстровано у Петропавлівському районі (інтенсивний показник на 100 тисяч населення – 242,1), м.Тернівка (193,7), м.Покров (96,6),  м.Першотравенськ (88,8) та м.Павлоград (87,5).

За весь період пандемії (станом на ранок 10.09.2021р.) зареєстровано 140024 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужало 133058 пацієнтів. В області залишається 2243  активних випадків захворювання на COVID-19 (проти 1738 на попередньому).

На теперішній час Дніпропетровська область, які і інші регіони України, залишається в «зеленій» зоні епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Але відмічається поступове зростання захворюваності на  COVID-19.

Звертаємо вашу увагу, що МОЗ України оновило стандарти медичної допомоги пацієнтам з COVID-19, з урахуванням оновлених рекомендацій ВООЗ, СDC, ЕCDC.

Так, відповідно до наказу МОЗ України від 08.09.2021р №1907 «Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»:

І. Розширено перелік осіб, яким проводитимуть попереднє скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА. До таких осіб відносяться:

– медичні працівники, які надають медичну допомогу та/або доглядають за пацієнтами, хворими на COVID-19;

– працівники лабораторій, які працюють зі зразками з дихальних шляхів, отриманими від пацієнтів, хворих на COVID-19;

– працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, у тому числі взятті зразків;

– інші медичними та фармацевтичні працівники;

– пацієнти, що потребують планової госпіталізації, та не мають ознак тяжкого гострого респіраторного синдрому та/або інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ);

– соціальні працівники;

– працівники Національної поліції України, Служби безпеки Президента України, Управління державної охорони та інші особи, які контактують із Президентом України;

– працівники Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України; працівниками Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

–  призовники, військовослужбовці;

– працівники закладів закритого типу;

– особи, які перетинають контрольні пункт в’їзду-виїзду;

– особи, що повинні бути протестовані у ході розслідування спалаху захворюваності;

  1. Моніторинг та спостереження за контактними особами встановлюється на період 14 днів від останнього контакту із підтвердженим або ймовірним випадком, незалежно від того, чи була контактна особа вакцинована проти COVID, чи ні.

Контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, а також ті, хто перехворів на COVID-19 протягом останніх 6 місяців (з документальним підтвердженням), за відсутності симптомів не підлягають самоізоляції.  Якщо ж симптоми COVID-19 з’являються, контактна особа має пройти обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА (а в разі неможливості – методом ПЛР) та самоізолюватися до отримання результату обстеження. Якщо він позитивний, щодо особи вживаються всі  заходи як до такої, яка має COVID-19.

Контактні особи, незалежно від того є в них симптоми чи немає, мають пройти тестування на 5-7 день  після контакту та перебувати на самоізоляції. Припинити самоізоляцію можна при отриманні негативного результату тесту.

Зі всіма змінами можна ознайомитися на сайті МОЗ України або за посиланням – https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-08092021–1907-pro-zatverdzhennja-zmin-do-standartiv-medichnoi-dopomogi-koronavirusna-hvoroba-covid-19

Крім того, закликаємо громадян отримати щеплення проти COVID-19, це  самий надійний спосіб захистити себе від негативних наслідків та ускладнень коронавірусної хвороби COVID-19.

На сьогоднішній в Україні отримали перше щеплення  5 789 252 осіб, друге щеплення –  4618573 особи.

По Дніпропетровській області отримали перше щеплення 525 356  осіб, друге щеплення – 398 722 осіб.

Для того, щоб отримати щеплення, необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації, які  працюють в містах та районах нашої області.

Перемогти епідемію можна, лише докладаючи спільних зусиль. Кожен може носити маски, дистанціюватися від інших і отримати щеплення.

 

Підготували: 

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень 

 ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”                                                      Кузьменко О.В.

 Фахівець із зв’язків з громадськістю                                                        Сирота Л.М.

 

 

Print Friendly, PDF & Email