Чи потрібна дезінфекція телефону?


Кожна людина щодня користується телефоном. Гаджети з нами в громадському транспорті, на роботі, в лікарні, на прогулянці в парку, тощо.

Проте руки ми миємо та обробляємо антисептиком регулярно, чого не можна сказати про смартфон. Віруси та бактерії, які перебувають на брудних руках, потрапляють на екран телефону, а потім і на обличчя — варто лише піднести його до вуха. Волога поверхня гаджета сприяє росту вірусів та мікробів. Багато з них, ймовірно, не становлять загрози для життя, але коронавірус в умовах нинішньої пандемії може бути смертельним. Окрім того, що коронавірус дуже заразний, він дуже витривалий, адже може жити тривалий час у повітрі та на різних поверхнях. Вірус зберігає свою життєздатність у повітрі до 3 годин, на мідній поверхні до 4 годин, на картоні до 24 годин, а на пластику та нержавіючій сталі до 72 годин. Щоб телефон не став переносником хвороботворних вірусів або бактерій, його потрібно очищувати.

Смартфон рекомендується очищати не рідше ніж раз на день, а також після того, як його брала в руки інша людина. Перше, про що потрібно пам’ятати – не можна використовувати звичайні очисники, аерозолі або відбілюючі засоби. Вони можуть пошкодити дисплей смартфона, який захищає екран. Перед очищенням необхідно переконатися, що пристрій вимкнено, до нього не підключений кабель, а також відключені будь-які аксесуари. Для протирання поверхні телефону необхідно використовувати тканину з мікрофібри. При необхідності можна використовувати невелику кількість дезинфікуючого засобу, наприклад, спирту (понад 70% етанолу або ізопропілового спирту), але необхідно наносити їх спочатку на тканину і обов’язково уникати попадання рідини в отвори телефона. Також зручним способом є спеціальні дезінфікуючі серветки для техніки. При необхідності як засіб очищення можна використовувати і антибактеріальний засіб для рук на основі спирту.

Телефон слід обробляти після кожного відвідування публічних місць, громадського транспорту, тощо. А також – обов’язково після закінчення робочого дня.

Завідувач відділення дезінфектології ВДБФ                                                                Т.В. Безхлібна

Керівник:

В.о.директора ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ”                                                  С.І.Вальчук

 

Print Friendly, PDF & Email