Щодо стану захворюваності на гостру респіраторну коронавірусну хворобу COVID-19 населення Дніпропетровської області 03.09.2021 року


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу (02.09.2021р.) зареєстровано 191 новий випадок коронавірусної хвороби COVID-19 (проти 117 за попередню добу) , одужало  – 88 хворих.

Протягом останньої доби випадки захворювання реєструвалися у м.Дніпро, м.Кривий Ріг, м.Нікополь, м.Покров,  м.Новомосковськ, м.Павлоград, м.Першотравенськ та інших територіях.

За останній тиждень (з 27.08.2021р по 02.09.2021р.) в області зареєстровано 817 випадків COVID-19 (проти 569 випадків за попередній тиждень), показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 25,7 (проти 17,9 за попередній тиждень). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 44% (або 248 випадків). Зростання відбулося як за рахунок мешканців міст (+34%) так і мешканців сільських районів (+115%).

Середньодобова  кількість випадків COVID-19 по області протягом останнього тижня збільшилась із 81 до 117 випадків із збереженням стійкої тенденції до зростання.

За весь період пандемії (станом на ранок 03.09.2021р.) зареєстровано 138989 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужало 132563 пацієнти. В області залишається 1738  активних випадків захворювання на COVID-19 (проти 1350 на попередньому).

На теперішній час Дніпропетровська область, які і інші регіони України, залишається в «зеленій» зоні епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19.  Але відмічається поступове зростання захворюваності на  COVID-19.

Нагадаю, що громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування. Крім того, для захворілих на COVID-19 громадян та людей, які перебували з ними в контакті, залишається обов’язковим дотримання самоізоляції.

Також звертаю увагу, що з 1 вересня, після тривалого періоду дистанційного навчання та літніх канікул,  розпочався новий навчальний рік. Та пандемія COVID-19 все ще триває.

Тож нагадаємо освітянам із дитячих садочків, шкіл та закладів вищої освіти як організувати безпечні умови для себе і своїх вихованців, учнів та студентів.

Дошкільні навчальні заклади. Протиепідемічні заходи у закладах дошкільної освіти визначені постановою головного державного санітарного лікаря України № 8 від 25 серпня 2021 року. До таких заходів належить:

  • Дотримання гігієни рук. Використання антисептиків – лише у випадку, коли немає доступу до проточної води з милом.
  • Вимірювання температури дітям безконтактним термометром при вході у заклад.
  • Ранкове приймання дитини та передачу її після закінчення дня вихователем на території закладу, проте за межами його будівлі;
  • Надання пріоритету фізичним активностям та іграм просто неба.

На період карантину у садочках заборонено:

  • використовувати м’які іграшки;
  • перебувати в приміщеннях у вуличному взутті (без змінного);
  • організовувати батьківські збори (окрім тих, що проводяться дистанційно),
  • запрошувати до закладу творчо-розважальні колективи та інших осіб, які не є його співробітниками.

Заклади позашкільної, загальної, середньої, професійної (професійно-технічної), фахової, передвищої, вищої освіти. Протиепідемічні заходи у цих закладах освіти визначені постановою головного державного санітарного лікаря України № 9 від 26 серпня 2021 року. До таких заходів належать:

  • роз’яснювальна робота серед персоналу і учнів щодо заходів профілактики коронавірусної хвороби та реагування у разі виявлення її симптомів;
  • інформування щодо вакцинації, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань;
  • допуск персоналу до роботи – за умови використання засобів індивідуального захисту (Далі – ЗІЗ);

ВАЖЛИВО! Учні 1 – 4 класів можуть входити до закладу освіти та перебувати у ньому без використання засобів індивідуального захисту. Учні старші 12 років обов’язково мають носити ЗІЗ, пересуваючись приміщеннями навчального закладу, водночас  можуть не використовувати їх під час проведення занять.

  • використання ЗІЗ під час спілкування між працівниками;
  • вхід та перебування в закладі батьків – за умови використання масок, проведення термометрії та попереднього узгодження дій з керівником закладу;
  • проведення занять з окремих предметів просто неба (за можливості).

На період карантину у цих закладах освіти заборонено:

  • входити до приміщень без використання ЗІЗ;
  • недотримання вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України на період карантину та необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів;
  • допущення до роботи персоналу, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Дотримання цих простих правил допоможе вам зберегти здоров’я: своє та дітей, яких ви навчаєте.

Не забудьте також вакцинуватися – щеплення убезпечить вас від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби у разі інфікування.

На сьогоднішній отримали перше щеплення в Україні 5 452 123 осіб, друге щеплення – 3 906 070 осіб.

По Дніпропетровській області отримали перше щеплення 488 555  осіб, друге щеплення – 321 085 осіб.

Отримайте щеплення проти COVID-19 у найближчому пункті/центрі вакцинації. Тож бережіть себе та будьте здорові.

Завідувач відділення організації

епідеміологічних досліджень   ДУ “ДОЦКПХ МОЗУ”                                       Кузьменко О.В.

Керівник:

В.о. генерального директора ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ”                Вальчук С.І.

Print Friendly, PDF & Email