Що потрібно знати, коли в родині є школярик


Зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. Усюди працюють шкільні ярмарки, переповнені шкільним приладдям, проте зазвичай у батьків виникають  питання, як правильно підібрати своїй дитині  одяг, взуття та інші товари та ще так щоб було і дешево і безпечно. Для навчання варто вибирати якісну продукцію. Зробити це не так просто. Якщо купувати шкільне приладдя в поспіху, то часто воно не витримує навіть півроку використання: рюкзаки рвуться, олівці постійно ламаються, з ручок течуть чорнила. 

Тому рекомендуємо врахувати наступні поради гігієністів:

              Шкільна форма повинна бути  зручною, якісною, відповідати гігієнічним рекомендаціям та нормативам. Одяг дітей не повинен бути тісним, надто довгим і надто широким, не стискати судин і внутрішніх органів, не порушувати функціональних можливостей опорно-рухового апарату. Дитина повинна мати можливість легко вдягатися і роздягатися,  її одяг має бути гарним і повинен виховувати естетичний смак.

Особливо високі вимоги висувають до тканин, з яких виготовляється дитячий одяг. Синтетичні матеріали можуть несприятливо вливати на організм дитини, тому їх можна використовувати лише у поєднанні з натуральними волокнами і за умови суворої регламентації відсоткового вмісту до інших матеріалів різного призначення. Одяг тільки із синтетичних матеріалів може викликати алергію, подразнення шкіри та накопичує статичну електрику.

При купівлі шкільного одягу батькам необхідно звернути увагу на маркування одягу, яке міститься на ярлику. Він повинен кріпитися до кожного швейного виробу. Саме ярлик інформує споживача про якісні та інші характеристики товару та містить реквізити підприємства-виробника. На ньому подана інформація про волокнистий склад матеріалу, з якого виготовлений одяг. Віддавайте перевагу одягу з максимальним вмістом натуральних волокон, згідно віку дітей.

Для занять фізкультурою важливо обрати зручний спортивний костюм, в якому дитині буде комфортно. Кофта повинна бути на блискавці, щоб дитина могла з легкістю її розстебнути або зняти. Форму доповнює спортивне взуття – це можуть бути кросівки або кеди. Рекомендується обирати взуття на липучках, щоб під час бігу у дитини не розв’язалися шнурки. Колір форми для фізичних вправ може бути абсолютно різним, якщо навчальний заклад не висуває строгих норм.

  Коли йдете купувати ранець, рюкзак чи портфель, обов’язково візьміть із собою дитину для того щоб приміряти його та врахувати бажання дитини. Вибираючи між ранцем, портфелем, рюкзаком і сумкою, найкраще зупинитись на ранці. На відміну від портфеля, шкільний ранець не шкодить хребту. Привчає його знаходитись у правильному положенні, при цьому має, як правило, більшу кількість необхідних кишень. Рюкзак  не кращий вибір для малюка, оскільки в нього м’яка спинка. Цей варіант більше підійде для старших школярів. А сумка на одній лямці – є серйозною причиною викривлення хребта (сколіозу).

Ранець повинен мати тверду ортопедичну спинку, що добре прилягає до спини, дозволяє оптимально розподіляти навантаження на плечовий пояс.

Для збереження правильної статури школяра дуже важливі розміри та вага ранця. Його ширина не повинна перевищувати ширину плечей дитини, а висота – 30 см., вага разом із вмістом  повинна становити не більше  15 % від ваги школяра, а в молодших класах – 10 %.

Лямки  ранця повинні регулюватися, їх доведеться підтягувати або відпускати в залежності від одягу та росту дитини. При цьому ремені повинні бути відрегульовані так, щоб ранець знаходився строго на спині, а ніяк не нижче попереку.

Вибираючи матеріал, з якого виготовлений ранець, краще зупинити свій вибір на матеріалі з водонепроникної, міцної, наприклад, нейлонової тканини, тоді він буде стійкий до кліматичних умов,  у випадку забруднення його можна буде без проблем випрати. Всі шви на виробі мають бути без пропусків стібків. Шви та окантовки ранця не повинні бути грубими та врізатися в тіло дитини, всі замки та блискавки повинні легко закриватись і відкриватись, щоб не привести до травми. Зверніть увагу на етикетку, де повинні бути рекомендації щодо віку дитини, якій рекомендовано цей виріб.

Список канцтоварів  відрізняється в залежності від того, до якого класу ходить дитина. Але є перелік основних предметів, які потрібні кожному школяреві:

  • пенал, в якому будуть зберігатися олівці і ручки. Важливо, щоб він був зручним і з нього можна було легко дістати потрібний предмет;
  • ручки, які повинні зручно лежати в руці, особливо це важливо для учнів молодших класів. Ручка для малюків повинна бути легкою, мати невеликий діаметр і пасту, яка швидко висихає на папері;
  • олівці – на цих товарах не варто економити. Вибирайте олівець середньої твердості: Н або НВ, яскравий, з тонким і міцним грифелем. Це особливо важливо для учнів молодшої школи;
  • зошити для школи з щільним папером, який не продавлюється ручкою і не просвічується. Листи не повинні бути занадто білими – це не піде на користь зору дитини. Поверхня повинна бути матовою і гладкою;
  • лінійки – пластикові або дерев’яні, головне, щоб на них було добре видно чіткість поділу. Учням молодших класів більше підійдуть дерев’яні лінійки, вони міцніші і менше ламаються. Старшим школярам знадобиться кілька видів лінійок.

Це дуже короткий список шкільного приладдя, яке обов’язково знадобиться. Також буде потрібен альбом, фарби, пластилін, але точний перелік товарів для творчості назве вчитель.

Одним із найважливіших обов’язків батьків є забезпечення постійного робочого місця для дитини вдома, оскільки його наявність сприяє кращому навчанню та привчає до порядку. Робоче місце включає: стіл та стілець, відповідно до зросту дитини, полиця для зберігання підручників, зошитів та ін., настільна лампа з захисною арматурою, щоб промені світла не падали в очі і не осліплювали дітей. Бажано встановлювати меблі, висота яких регулюється (щоб ноги всією ступнею торкалися підлоги чи підніжки стола). Все це необхідно для того, щоб зберегти здоров’я і зір дітей, створити їм умови для правильного фізичного розвитку. Якщо стіл не відповідає зросту дитини, то щоденні систематичні заняття за таким столом швидко втомлюють її, сприяють викривленню хребта. Коли неправильно падає світло або його недостатньо, то в дітей може розвинутись патологія органів зору.

Слід пам’ятати, що з початком навчального року у Ваших дітей починається важливий і одночасно важкий період, тому необхідно з великою відповідальністю віднестися не лише до процесу закупівлі необхідного одягу та приладдя, а й до створення психологічного комфорту дитини.

Любіть Ваших дітей, піклуйтесь та дбайте про них, цікавтесь їх настроєм, проблемами і в жодному разі не будьте осторонь від них!

 

Автор: Лікар із загальної гігієни відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб Підгайна С.О.

Керівництво: Похмурко І.В.

 

Print Friendly, PDF & Email