Токсокари (аскариди собак) – небезпечні для людини.


 Гельмінти токсокари значно поширені серед собак. В кишечнику собаки одночасно можуть знаходитись десятки гельмінтів, які виділяють мільйони яєць.

Відсутність майданчиків для вигулювання собак, порушення елементарних правил утримання собак ведуть до масивного  забруднення грунту яйцями гельмінтів.

Зараження людини токсокарами відбувається при занесенні в рот яєць токсокар забрудненими землею руками, овочами, зеленню, з шерсті собак.

Серед собак, найближчих до людини тварин, значно розповсюджені гельмінти токсокари ( аскариди ).

Дорослі гельмінти знаходяться в кишечнику та шлунку собак.

Самиці токсокар дуже плодючі і за добу можуть відкладати більше 200 тисяч яєць, а собака, вражена цими гельмінтами, виділяє у зовнішнє середовище щоденно мільйони  яєць.

Щойно виділені яйця повинні дозріти в грунті, щоб стати заразними.

В останні роки у зв’язку із зростанням в містах чисельності як свійських, так і безпритульних собак відбувається масивне забруднення  грунту яйцями токсокар, які можуть  залишатись там живими на протязі кількох років.

Зараження людини токсокарозом відбувається при занесенні в рот яєць токсокар забрудненими землею руками, овочами, зеленню, ягодами, при тісному контакті з собаками, на шерсті яких можуть бути яйця гельмінтів.

В організмі людини із яєць токсокар вилуплюються мікроскопічно дрібні личинки які не ростуть  і з кров’ю розносяться по різних  органах.

Головним чином вони осідають в печінці, легенях, серці, нирках, підшлунковій залозі, очах та інших органах і тканинах.

Періодично личинки можуть переноситися кров’ю з одних органів до інших, що приводить до зміни клінічних проявів та значно ускладнює діагностику захворювання.

У дітей це захворювання зустрічається частіше ніж у дорослих.

Головними симптомами токсокарозу у людини при враженні різних органів можуть бути :   періодична лихоманка, сухий кашель, катари, збільшення розмірів печінки, лімфатичних вузлів, можуть бути висипи на шкірі, болі в животі, нудота, значне збільшення еозинофілів в крові.

Захворювання може тривати місяці – роки.

Виходячи з того, що в організмі людини токсокари існують тільки на стадії личинки, яка не виділяє яєць, дослідження фекалій з метою діагностики токсокарозу не проводиться.

Профілактика токсокарозу  являється комплексною медико – ветеринарною проблемою.

Одним із основних заходів профілактики  являється обстеження собак та своєчасне лікування виявлених  хворих тварин. Особлива увага повинна  приділятись цуценятам до 6 – ти місячного віку, які особливо часто можуть бути вражені токсокарами.

Важливим заходом також являється зниження чисельності безпритульних собак, виділення місць для вигулювання собак та утримання їх у належному стані.

Громадянським обов’язком кожного хазяїна собаки являється виконання порядку її вигулу, недопущення забруднення грунту її відходами.

Важливими факторами в профілактиці токсокарозу являються звичайні гігієнічні заходи:

  • миття рук після контакту з землею та тваринами;
  • обробка зелені, овочів та інших продуктів, на яких можуть бути частинки грунту;
  • відмова від звички брати землю в рот;
  • захист дитячих ігрових майданчиків, скверів, парків від відвідування собак.

Виконуючи заходи профілактики токсокарозу, можна вберегтися від зараження цим небезпечним хронічним довготриваючим захворюванням.

Будьте здорові !!!

Виконавець : Угодіна Л.Є. – в.о. завідувача паразитологічної лабораторії

Керівник: в.о. генерального директора

ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ”                                                Вальчук С.І.

Print Friendly, PDF & Email