Епідемічна ситуація з коронавірусної хвороби COVID-19 в Дніпропетровській області, профілактика COVID-19


 

За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 68 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 9 хворих.  

За весь період пандемії (станом на ранок 20.08.2021р.) зареєстровано 137 603 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали  131 874 пацієнтів. В області залишається 1141 активних випадків захворювання на COVID-19.

За тиждень з 12.08.2021р. по 18.08.2021р. в області зареєстрований 487 випадків (за попередній тиждень – 361 випадок), показник захворюваності склав 14,7 на 100 тисяч населення (проти 11,4 на 100 тисяч населення за попередній тиждень) – зростання захворюваності на 29,4 %.

Дніпропетровська область, які і всі інші регіони України на теперішній час залишається в «зеленій» зоні епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Але відмічається поступове зростання захворюваності на     COVID-19.

На теперішній в Дніпропетровській області підтверджено  штам Дельта вірусу SARS-CoV-2 у трьох захворілих в Дніпропетровській області (Солонянський район – 2, м.Нікополь – 1). Прогнозується, що даний штам буде домінувати в Україні найближчим часом.

Нагадаю, що на відміну від інших штамів (наприклад, так званого «Британського» штаму), штам Дельта характеризується більшою контагіозністю, він більш заразний, більш стрімко розповсюджується, він більш частіше призводить до госпіталізації та реанімації, хворіють люди молодого віку.

На теперішній час зареєстровано спалах коронавірусної хвороби, викликаної штамом Дельта, серед дітей, які знаходяться на оздоровленні в   дитячому лагері в м. Одеса. Захворіло вже більше 50 осіб, в т.ч.2 мешканців Дніпропетровської області .Медичні та протиепідемічні заходи проводяться.

Заходи профілактики для попередження поширення нового штаму коронавірусу, такі ж як і при інших штамах:

– використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;

– дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1.5 метрів; у зв’язку з цим бажано взагалі утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей;

– дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та, бажано використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції.

Громадянам, у яких виникли симптоми гострих респіраторних захворювань не слід займатись самолікуванням, необхідно негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та лікування. Крім того, для захворілих на COVID-19 громадян та людей, які перебували з ними в контакті, залишається обов’язковим дотримання самоізоляції.

Також звертаю увагу, що 11 серпня 2021р. на засіданні Кабінету Міністрів України прийняли рішення продовжити адаптивний карантин до 01 жовтня 2021р.

Крім того, закликаємо всіх громадян отримати щеплення проти COVID-19. Це на сьогодні, самий надійний спосіб захистити себе від коронавірусної хвороби COVID-19 та від її негативних наслідків.

На сьогоднішній отримали перше щеплення в Україні 4 914 253 осіб, друге щеплення – 2 908 748 осіб.

По Дніпропетровській області отримали перше щеплення 428 309  осіб, друге щеплення – 241 093 осіб.

Для того, щоб зробити щеплення, необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації, які  працюють в м.Дніпро, м.Кривий Ріг та інших містах області. Якщо в колективі більше 50 осіб, які бажають щеплюватися, мобільна медична бригада   проводить щеплення за місцем роботи.

Зараз ситуація із коронавірусною хворобою в Україні контрольована, але ми бачимо тенденцію до зростання і маємо розуміти, що не час розслаблятися. Перемогти епідемію можна, лише докладаючи спільних зусиль. Кожен може носити маски, дистанціюватися від інших і отримати щеплення.

Головне – пам’ятати, що ці кроки наближають нас до нормального доепідемічного життя.

Завідувач відділення

особливо небезпечних інфекцій                                                 Шамичкова Г.Р.

Керівник:

в.о. генерального директора

ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗУ”                                      Вальчук С.І.

 

 

Print Friendly, PDF & Email