Робота за комп’ютером без шкоди для здоров’я


Сьогодні складно уявити сферу діяльності у якій не використовуються комп’ютери. Робота за комп’ютером хоч і здається звичною та легкою справою, насправді може зашкодити здоров’ю, якщо занадто довгосидіти за монітором у одній позі і не дававати очам відпочивати.

Постійне сидіння та відсутність активного відпочинку викликає ряд хвороб – остеохондроз, захворювання дрібних суглобів, короткозорість, застій крові тощо.

І щоб цього уникнути цих неприємностей, варто дотримуватися таких простих, але досить дієвих

правил.

Тримати поставу

За комп’ютером потрібно сидіти треба рівно та слідкувати, аби спина не прогиналася. До того ж, варто обирати хороше робоче крісло. Адже часто воно може врятувати від неприємностей із хребтом.

Постійно провітрювати кімнату

Свіже повітря та регулярне прибирання здатні творити дива. А свіже прохолодне повітря допомагає збадьоритися і налаштуватися на продуктивну роботу. Також науково доведено, що свіже повітря допомагає подолати сонливість і поганий настрій.

Чистити монітор

Не рекомендовано залишати сліди від пальців чи плями на моніторі. Також варто витирати пил та бруд із комп’ютера за допомогою мікрофібри та спеціальних спреїв чи серветок.

Наголошуємо, що монітор необхідно встановлювати на рівні 70-80 см від вашого обличчя, і нижче рівня очей.

Часте моргання

Не забувайте моргати, коли довго працюєте за комп’ютером.  Моргайте кожні 5 секунд, якщо відчули, що очі перенапружені. Це масажую очні і сприяє зволоженню рогівки.

Фокусування погляду

Для «наведення різкості» в очах – підійдіть до вікна і сфокусуйте погляд спочатку на ближніх об’єктах, потім подивіться вдалечінь. Такі вправи допоможуть очам відпочити і відновитися.

Відпочивати чи змінювати вид діяльності 

Не секрет, що кожні 30-40 хвилин варто  на кілька хвилин варто відпочивати від монітора. Наприклад, встати попити води чи чаю а ще краще – переключитися на інший вид роботи. Не зайвим буде гімнастика для очей чи для тіла.

Але основна порада, яку варто запам’ятати, – це слухати своє тіло! Відпочивайте, коли відчуваєте, що втомилися. Прислухайтеся до потреб організму і він віддячить вам гарним самопочуттям та добрим здоров’ям!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email