«Щодо результатів лабораторних досліджень води водоймищ у Дніпропетровській області станом на 12.08.2021 року».


Відповідно до Статутних завдань Державна установа «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» здійснює соціально-гігієнічний моніторинг об’єктів навколишнього середовища, в тому числі води водоймищ у місцях водозабору, в межах офіційних пляжів та в  місцях масового відпочинку населення області на водних об’єктах,              в т. ч. стихійних.

На протязі всього оздоровчого сезону за якістю води водоймищ в межах міських пляжів  Дніпропетровської області, які мають офіційний статус, та місцях масового відпочинку населення на водних об’єктах,  Державною установою «Дніпропетровський  центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України  здійснюється вибірковий  лабораторний контроль в рамках соціально – гігієнічного  моніторингу.

Так, за літній період поточного року  структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ЦКПХ МОЗ» досліджено 163 проби води водоймищ в межах офіційних пляжів на мікробіологічні показники, з них не відповідали нормативам 36 проб (22%), в тому числі 567 досліджень, з них нестандартних 50 ( 8,8%).

На фізико-хімічні показники досліджено 98 проб води, з яких не відповідали нормативам 37 проб (37,7%), в тому числі 887 досліджень, з них нестандартних 98 (11%)

Серед мікробіологічних показників у воді водоймищ досліджується наявність збудників інфекційних захворювань, які становлять безпосередню загрозу для здоров’я людини, а також ЛКП ( лактозопозитивні кишкові палочки) та коліфаги, що є загальними  індикаторами забруднення води. Відповідно до встановлених нормативів у воді водоймищ не повинно бути збудників інфекційних та паразитарних захворювань, ЛКП – не більше 5000 КУО /дм3, коліфаги – не більше 100 БУО/дм3.

За вказаний період за результатами досліджень не відповідала нормативам якість води водоймищ за  мікробіологічними показниками (індекс ЛКП) в межах пляжів  м. Дніпро (пляжі в Паркі культури та відпочинку Придніпровський, в Паркі культури та відпочинку Сагайдак, на Монастирському острові),                     м. Верхньодніпровськ (Кам’янське водосховище  на річці Дніпро),                                   м. Новомосковськ (дитячий пляж на р. Самара), м. Павлоград  (пляж на  р. Вовча).

Збудники інфекційних та паразитарних захворювань  не виділялись. Щодо аналізу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції,  то   у Дніпропетровській області, як поодиноких випадків  так   і спалахів інфекційних захворювань, сімейних вогнищ, пов’язаних з користуваннями водоймищами, у 2021 році не зареєстровано.

 Серед фізико-хімічних показників у воді водоймищ в межах пляжів та в місцях масового відпочинку населення за вказаний період виявлені відхилення від стандарту за показниками сухого залишку та сольового  складу води у містах:                      м. Павлоград ( р. Вовча ),  м. Новомосковськ ( р. Самара ),  м. Кривий Ріг                            ( ставки по вул. Маршака та на ж/м АТ «ПівдГЗК»), с.Орлівщина ( р. Самара  в межах пляжів санаторію «Курорт Орлівщина» та бази відпочинку «Луч»)

Але ці фізико-хімічні показники є характерними та  сталими для цих водоймищ на протязі багатьох років.

В місцях масового відпочинку населення області на водних об’єктах досліджено 83 проби на мікробіологічні показники, в тому числі 285 досліджень, з яких 29 не відповідали нормативам-10,2% за показниками ЛКП та колі-фаги:

– у м. Кривий Ріг на ставку по вул. Маршака, в р. Інгулець в межах парку ім. Ф. Мершавцева та в ставку  на ж/м АТ «Півд.ГЗК»;

–   в р. Самарі в межах пляжу санаторію «Курорт Орлівщина»);

— р. Дніпро в межах Правобережної зони відпочинку в районі вул. Набережній                м. Кам’янське;

– р. Самара в межах пляжу у м. Новомосковськ ( вул. Партизанська, м/р Решкут);

– р. Дніпро в межах Мандриківської коси м . Дніпро.

Перевищення цих показників свідчить про забруднення водоймищ та необхідність проведення дезінфекційних заходів перед користуванням такою водою для господарчих потреб.

По нестандартним результатам  лабораторних досліджень води водоймищ надані інформації в територіальні органи  влади, місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби та  власникам пляжів  для прийняття відповідних заходів.

 

 

Лікар відділу епіднагляду

(спостереження) та профілактики

неінфекційних хвороб                                                  Чубукова С.А.

 

 

Завідувач відділення

особливо небезпечних інфекцій                                    Шамичкова Г.Р.

 

 

Print Friendly, PDF & Email