«Кліщі як переносники збудників інфекційних захворювань, в т.ч. Лайм-бореліозу, кліщового вірусного енцефаліту, туляремії тощо. Заходи профілактики. Дослідження кліщів на збудники інфекційних захворювань».


Щорічно у Дніпропетровській області, як і на всій території України, навесні розпочинається сезон активності кліщів. Зазвичай, він триває по листопад та має протягом року два виражених піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі переносять збудників небезпечних інфекційних захворювань,  їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами. Найбільш небезпечні з них: кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна гарячка, геморагічна гарячка з нирковим синдромом, туляремія тощо.Кліщовий бореліоз (синоніми: хвороба Лайма, іксодовий кліщовий бореліоз, ІКБ) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з гострим або хронічним протіканням, при якій можливі ураження шкіри, нервової, серцево-судинної систем і опорно-рухового апарату.Джерелом і резервуаром збудника ІКБ, можуть бути близько 130 видів ссавців, провідна роль в якості джерела хвороби Лайма належить гризунам. Збудником хвороби є бактерії роду борелія, які передаються від тварини до людини іксодовими кліщами.Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

Людина заражається при присмоктуванні кліща, збудник передається з його слиною. Інкубаційний (безсимптомний) період коливається від 3 до 45 днів (в середньому 12-14 днів).

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу знеболюючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування, тим більша вірогідність зараження. Від людини до людини збудник не передається, тому хвора на ІКБ людина не є джерелом інфекції для оточуючих.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на тіло людини із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, вони можуть залишатись на одязі, переноситися в приміщення, і якщо одяг не оглядається, і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, в паховій області. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. Таке кровосмоктання може тривати до 12 діб. Напившись крові кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в ґрунт.

У 2021 році до Державної Установи «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» за адресою : м.Дніпро, вул.Щербаня,6 з приводу нападу кліщів звернулось вже більше 1300 осіб. За результатами лабораторних досліджень 43,3 % кліщів, які доставили на дослідження постраждалі від укусів особи,  інфіковані бореліями. На кліщовий вірусний енцефаліт вже  досліджено більше 100 кліщів, результати негативні.

Для попередження нападу кліщів, при відвідуванні місць, де вони можуть бути (лісопаркових зон, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

  • одягатися у світлий однотонний одяг, що має довгі рукава та щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором;
  • проводити під час прогулянки само – та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей;
  • звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • вдома одразу необхідно змінювати одяг, білизну, ретельно їх оглядати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;
  • слід використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, його слід зняти, як можна швидше. Для цього потрібно звернутись за медичною допомогою до травмпункту закладу охорони здоров’я, які працюють цілодобово, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальших дій.

Лабораторні дослідження на збудники хвороби Лайма проводяться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Дніпропетровський  обласний центр  контролю та профілактики хвороб МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025.

В  лабораторії можливо досліджувати на кліщовий енцефаліт та  Лайм-бореліоз  (кліщів), сироватки крові постраждалих від укусів кліщами та осіб з діагностичною метою (хворі терапевтичного профілю тощо).

Прийом проб проводиться за адресою : м. Дніпро, вул. Щербаня, 6.

Часи прийому з 8.00 до 16.00.

Телефони для довідок :

731- 96- 81, 731-95- 57, м.т.067-98-99-888,

Сайт : www.dolc.dp.ua

 

Завідувач відділення ОНІ                                              Шамичкова Г.Р.

 

Print Friendly, PDF & Email