Лабораторне обстеження на коронавірусну хворобу (COVID-19)


Контингенти, що підлягають обов’язковому лабораторному обстеженню на COVID-19 методом ПЛР. Скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 та в яких випадках рекомендоване тестування на антитіла до вірусу SARS-CoV-2.

Згідно Наказу № 722 від 28.03.2020р. (зі змінами) «Організація надання медичної допомоги хворим на (COVID-19)» основне значення для лабораторної діагностики COVID-19 має виявлення РНК SARS-CoV-2 з використанням методу полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). Останній в обов’язковому порядку проводиться:

  • пацієнтам з підозрою на COVID-19, ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії, яким не проводився скринінговий швидкий тест та/або тест методом імуноферментного аналізу (ІФА) на визначення антигену SARS-CoV-2;
  • контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19, та з групи ризику розвитку тяжких ускладнень;
  • особам, в яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА (імунохемілюмінесцентного аналізу) виявлені антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 (імуноглобуліни класу A, M та/або сумарні M, G).

Відбір зразків матеріалів для дослідження методом ПЛР та транспортування їх до лабораторій, які проводять тестування на SARS-CoV-2, здійснюється з оформленням відповідного направлення.

Попереднє скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів та/або методом ІФА проводять в закладах охорони здоров’я, у т.ч. центрах первинної медико-санітарної допомоги, пацієнтам з підозрою на COVID-19, ознаками інших ГРВІ або пневмонії. А також особам, що були в тісному контакті з підтвердженим випадком COVID-19 або підлягають плановій госпіталізації.

Позитивний результат швидкого тесту та/або тесту методом ІФА на визначення антигену SARS-CoV-2 повинен бути підтверджений за допомогою ПЛР, окрім випадків, які відповідають визначенню підозри на COVID-19. У разі отримання негативного результату особа підлягає дослідженню методом ПЛР при наявності симптомів підозрілого випадку на COVID-19.

Тестування на визначення антитіл до вірусу SARS-CoV-2 рекомендується використовувати в наступних випадках:

  • додатковий метод діагностики гострої інфекційної хвороби (з урахуванням серонегативного періоду) при наявності клінічних симптомів та при наявності негативного результату дослідження методом ПЛР;
  • метод тестування медпрацівників, працівників Національної поліції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, призовників, військовослужбовців, працівників закладів закритого типу, соціальних працівників тощо (для цієї мети можуть використовуватись і швидкі тести та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА);
  • встановлення факту перенесеної раніше хвороби при проведенні масового дослідження населення для оцінки рівня популяційного імунітету;
  • для відбору потенційних донорів імунокомпетентної плазми;
  • при плановій госпіталізації пацієнтів (для цієї мети можуть використовуватись і швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА).

Активний епідеміологічний пошук нових випадків здійснюється шляхом лабораторного тестування на SARS-CoV-2 серед осіб, які відповідають критеріям підозрілого випадку, або в рамках диференціальної діагностики у пацієнтів з вірусною пневмонією, тяжким гострим респіраторним синдромом або інших ГРВІ.

Також нагадуємо, що найбільш ефективний спосіб захистити себе від COVID-19 – зробити щеплення!!!!

 

Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій, ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»

Print Friendly, PDF & Email