Перші випадки «Delta» в Дніпропетровській області. Зробить вчасно вакцинацію проти COVID-19.


Наразі епідемічна ситуація із захворюваністю на COVID-19 на території Дніпропетровської області поступово погіршується.

Третій тиждень поспіль спостерігається зростання захворюваності на COVID-19, що пов’язано із циркуляцією кононавірусу штаму «Delta» (B.1.617.2).

Саме на поточному тижні ми отримали результати секвенування зразків носоглоткових змивів (відібраних у червні 2021р. від хворих на COVID-19) яке проводилося в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України. На території області підтверджено циркуляцію штаму «Delta» (B.1.617.2) вірусу SARS-CoV2. Випадки зареєстровані в Солонянському районі та м.Нікополь. Також на території області циркулює штам «Аlpha» (B.1.1.7), який уперше виявили у Великій Британії в грудні 2020 року.

В Україні офіційно підтверджено вже 143 випадки інфікування штамом «Delta». На позаминулому тижні ми говорили про 17 випадків, а на зараз дана цифра зросла вже до 143. Тобто штам активно поширюється на території України. Найбільше випадків інфікування “Дельтою” наразі у Волинській, Одеській, Тернопільській областях, Чернівцях та м. Києв.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, штам «Delta» виявлений вже у 135 країнах світу.

Прогнозується, що «Delta» штам  буде протягом найближчих місяців домінуючим у світі, в тому числі в Україні. На відміну від інших штамів (наприклад, так званого «Британського» штаму), «Delta» штам характеризується більшою контагіозністю, більш стрімко розповсюджується, частіше призводить до госпіталізації та реанімації, частіше хворіють люди молодого віку.

Пріоритетним напрямком профілактики на сьогодні залишається вакцинація проти коронавірусної хвороби COVID-19, яка ефективна і при Delta-штамі  вірусу SARS–CoV-2.

В Україні триває п’ятий етап вакцинації. Щепитися можуть всі бажаючі. Для цього необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації, які  працюють в м.Дніпро, м.Кривий Ріг та інших містах області.

За даними МОЗ України, станом на 05.08.2021р. в Україні отримали щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19 – 3 855 093 людей; другою дозою –  2 215 230.  В Дніпропетровській області отримали щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19 – 314 817 людей; другою дозою – 189 361.

Закликаємо всіх громадян захистити себе від COVID-19 та зробити щеплення.

Вакцинація захистить від виникнення коронавірусної хвороби  COVID-19 або від тяжкого перебігу хвороби та тяжких наслідків.

 

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ».

Print Friendly, PDF & Email