Як захистити себе від вірусного гепатиту


28 липня відзначатиметься Всесвітній день гепатитів

Вірусні гепатити – це група небезпечних інфекційних захворювань з переважним ураженням печінки та різними механізмами передачі збудників інфекції.

Захворювання викликаються різноманітними вірусами. Найбільш повно вивчені віруси гепатитів А, В, С, D, E, активно вивчаються віруси гепатитів TTV и SEN.

Джерелом збудників інфекції для вірусних гепатитів – є хвора на гостру або хронічну форму гепатиту людина або вірусоносій.

Збудники вірусних гепатитів А і Е, як правило, передаються через забруднені харчові продукти, воду, можливий також контактно-побутовий шлях передачі (через забруднені руки, предмети побуту).

Вірусні гепатити В, С і D відносяться до так званих парентеральних вірусних гепатитів, зараження якими відбувається при контакті з інфікованими біологічними рідинами організму людини (кров та інші).

Серед клінічних проявів вірусних гепатитів, можуть бути пожовтіння шкіри і очей, потемніння сечі, надмірна втома, нудота, блювання, біль у животі та інші. Можливе протікання вірусного гепатиту без пожовтіння шкіри і очей.

При розвитку хронічних форм вірусних гепатитів В і С, існує ризик виникнення таких небезпечних патологічних станів, як цироз та злоякісні новоутворення (гепатоцелюлярна карцинома) печінки.

Близько 257 мільйонів людей у ​​світі живуть з хронічною інфекцією, викликаною вірусом гепатиту B, 71 мільйон людей у світі страждає на хронічну інфекцію, викликану вірусом гепатиту C (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatiti-b-i-d; https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatit-c).

В Дніпропетровській області щороку реєструється від 500 до 1 тисячі випадків захворювання на вірусних гепатит, з них 400 – 600 випадків захворювання на хронічні вірусні гепатити В і С (50-70% від загальної кількості захворілих).

Основними шляхами передачі збудників вірусних гепатитів В і С є наступні:

– незахищені статеві контакти,

– переливання крові та її компонентів,

– медичні маніпуляції, під час яких використовується нестерильний медичний та стоматологічний інструментарій,

– інші небезпечні маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю, в тому числі під час татуювання, пірсингу тощо,

– використання не стерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо),

– використання нестерильного ін’єкційного інструментарію при вживанні наркотиків,

– при народженні від матері до дитини.

До професійної групи ризику зараження на вірусні гепатити В і С відносяться працівники медичних закладів, які можуть мати пошкодження при догляді за інфікованими пацієнтами.

 

Захистити себе від гепатиту В можна за допомогою вакцинації, що формує імунітет в середньому на 20-30 років, а іноді – пожиттєво. Вакцинація вважається найкращім та найбільш ефективним способом попередження інфікування на вірусний гепатит В.

Окрім вакцинації, передавання вірусу гепатиту В можна попередити за допомогою таких заходів (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatiti-b-i-d):

  • запровадження безпеки донорської крові;
  • практика безпечних ін’єкцій;
  • використання одноразового інструментарію;
  • безпечний секс, зокрема мінімум статевих партнерів, застосування бар’єрних методів захисту (презервативів).

 

Вірусний гепатит D  (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatiti-b-i-d) – це захворювання печінки, спричинене вірусом гепатиту D (ВГD), для реплікації (розмноження) якого потрібен вірус гепатиту B (ВГB). Може мати як гострий, так і хронічний перебіг. Інфікування вірусом гепатиту D неможливе без присутності ВГВ. Ко-інфекція ВГВ/ВГD зумовлює тяжчий перебіг захворювання, ніж моноінфекція ВГВ. Основним методом профілактики інфікування ВГD є вакцинація проти вірусного гепатиту В, підтримання безпеки крові та послуг зі зниження шкоди. При цьому, вакцинація проти гепатиту В не забезпечує захист від ВГD для тих, хто вже інфікований ВГВ.

 

Вакцини проти гепатиту C, на жаль, не існує, тому профілактика інфекції гепатиту С залежить від безпечних медичних  та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактом з кров’ю.

До засобів профілактики гепатиту С належать (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/tipi-virusnikh-gepatitiv/gepatit-c):

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

 

Обстеження на наявність маркерів вірусного гепатиту на договірних умовах можна пройти в Державній установі «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я Украъни» за адресою: м.Дніпро, вул.Щербаня 56. Детальнішу інформацію можливо отримати за телефонами (056) 731-96-19, (056) 731-96-81, (056) 731-96-83.

 

Підготував: Кісельов Д.А. – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб.

 

 

Print Friendly, PDF & Email