Щодо стану захворюваності гострою респіраторною коронавірусною хворобою COVID-19 серед населення Дніпропетровської області» від 23.07.2021 року


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 39 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 11 хворих.

За останню добу випадки захворювання зареєстровані в м.Дніпро, м.Кривий Ріг, м.Жовті Води, м.Вільногірськ, м,Павлоград, Дніпровському та Покровському районах області.

За весь період пандемії (станом на ранок 23.07.2021р.) зареєстровано 136196 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, одужали  131241 пацієнт. В області залишається 468 активних випадків захворювання на COVID-19.

За тиждень з 16 по 22.07.2021р. в області зареєстровано 208 випадків (за попередній тиждень – 174 випадки), показник захворюваності склав 6,6 на 100 тисяч населення (проти 5,5 на 100 тисяч населення за попередній тиждень) – зростання захворюваності на 19,5%.

Дніпропетровська область, які і всі інші регіони України на теперішній час залишається в «зеленій» зоні епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

За прогнозами МОЗ України, очікується нова хвиля захворюваності в осені або наприкінці літа.

На теперішній час в світі має місце розповсюдження Delta-штаму вірусу SARS-CoV-2. Даний штам вже зафіксовано більш ніж в 100 країнах світу. Також даний штам вірусу вже зафіксований в Україні, а саме поодинокі випадки зареєстровані в м.Київ та на Закарпатті. Прогнозується, що Delta-штам  буде протягом найближчих місяців домінуючим у світі, в тому числі в Україні. Нагадаю, що на відміну від інших штамів (наприклад, так званого «Британського» штаму), Delta-штам характеризується більшою контагіозністю, більш стрімко розповсюджується, частіше призводить до госпіталізації та реанімації, хворіють люди молодого віку.

Заходи профілактики для попередження поширення коронавірусної хвороби COVID-19, в тому числі викликаною Delta-штамом вірусу SARSCoV-2.

Це, по перше, дотримання трьох простих правил:

  • використання засобів індивідуального захисту – маски; важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс;
  • дотримання безпечної фізичної дистанції – не менш 1,5 метрів; також рекомендуємо утриматись від відвідування масових заходів та уникати місць масового скупчення людей;
  • дотримання гігієни рук – ретельне миття рук та використання антисептичних засобів для обробки рук; не слід брудними руками торкатись обличчя, в тому числі очей, слизових оболонок роту та носу, тому що це вхідні ворота інфекції.

Крім того, закликаємо громадян, бути відповідальними до свого здоров’я та до здоров’я інших громадян, та при виникненні  симптомів гострих респіраторних захворювань не займатись самолікуванням, а негайно звернутись до лікаря, який визначить необхідні обстеження та адекватне лікування.

Нагадаю, що захворілі на COVID-19 громадяни та люди, які перебували з ними в контакті,  повинні дотримуватись обов’язкової самоізоляції.

Перелік категорій громадян, які підлягають обстеженню на коронавірусну хворобу визначений  Стандартом медичної допомоги при СOVID-19 (затверджений Наказом МОЗ України №722 від 28.03.2020р. (зі змінами)) та постановою Кабінету Міністрів України №1236 від 09.12.20020р. (зі змінами).

Пріоритетний напрямок профілактики на сьогодні, це вакцинація проти коронавірусної хвороби COVID-19, яка ефективна і при Delta-штамі  вірусу SARSCoV-2.

В Україні стартував п’ятий етап вакцинації. Щепитися можуть всі бажаючі. Для цього тепер не обов’язково записуватись та належати до груп ризику. Необхідно звернутись до Вашого сімейного лікаря або в центри масової вакцинації, які  працюють в м.Дніпро, м.Кривий Ріг та інших містах області.

За даними МОЗ України, станом на 22.07.2021р. в Україні отримали щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19 – 2 920 066 людей; другою дозою –  1 619 131.  В Дніпропетровській області отримали щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19 – 239 798 людей; другою дозою – 131 666.

Закликаємо всіх громадян захистити себе від COVID-19 та зробити щеплення.

Вакцинація захистить від виникнення коронавірусної хвороби   COVID-19 або від тяжкого перебігу хвороби та тяжких наслідків.

Print Friendly, PDF & Email