Лістеріоз


Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки), а також дикі птахи, в тому числі голуби. Продукти харчування – молоко, м’ясо, риба, овочі, фрукти для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів. Також спостерігається вертикальний шлях передачі від матері до дитини.

Протягом останніх років лістеріоз привертає всебічну увагу внаслідок зростання випадків захворюваності та навіть летальності.

Як можна заразитися?

Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти. Причому кількість лістерій у забруднених продуктах харчування може бути набагато більша, ніж у зовнішньому середовищі.

За даними ВООЗ, щорічно у всіх регіонах світу фіксується кілька тисяч нових випадків лістеріозу, підтверджених лабораторно. Людина зазвичай заражається при вживанні в їжу інфікованих продуктів тваринного походження, при вживанні зараженої води, свіжих погано немитих овочів.

Як протікає хвороба?

Найчастіше лістеріоз протікає в ангінозно-септичній формі. При цьому основними проявами є симптоми ангіни, зазвичай катаральної або фолікулярної, у деяких випадках лістеріозна ангіна може прогресувати в сепсис. Нервова форма лістеріозу протікає у вигляді менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Лістеріоз у вагітної жінки може протікати безсимптомно або в стертій формі, залишаючись нерозпізнаним. У результаті відбувається внутрішньоутробне зараження плоду. На ранніх термінах воно, як правило, призводить до переривання вагітності або грубих аномалій розвитку плода.

Профілактика лістеріозу полягає в проведенні належного ветеринарно-санітарних і санітарно-гігієнічних заходів в населених пунктах, в тваринницьких господарствах та підприємствах з переробки продуктів тваринного походження. Протиепідемічні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов’язкову термічну обробку м’ясних і молочних страв. Вагітним з метою індивідуальної профілактики, рекомендується відмовитися від продуктів тваринного походження, що не пройшли належну турмічну обробку. дотримання елементарних правил гігієни та технології приготування їжі є запорукою збереження здоров’я і навіть життя.

Виявлення лістерій  в харчових продуктах  проводиться класичними лабораторними методами  в термін 5-7 діб або автоматизованим сучасним методом за допомогою аналізатора в термін  2 доби

Консультацію по організації та проведенню досліджень на лістерії можливо отримати у  ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» по телефонам:  (056)731-96-82,   

066-484-51-25.ШИ П

Print Friendly, PDF & Email