Щодо стану захворюваності гострою респіраторною коронавірусною хворобою COVID-19 серед населення Дніпропетровської області» від 16.07.2021 року


За даними епідеміологічного моніторингу в Дніпропетровській області за останню добу зареєстровано 27 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, одужали  – 29 хворих.

За останню добу найбільша кількість випадків зареєстрована в м.м.Покров (13),Дніпро (6 випадків), м. Кривий Ріг (6). Зареєстровано  по 1випадку в м.Першотравенськ та  Васильківському  районі.

За весь період пандемії (станом на ранок 16.07.2021р.) зареєстровано 135 988 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, одужали  131047 пацієнтів, зареєстровано 4469 летальних випадків. В області залишається 472 активних випадків захворювання на COVID-19.

В Дніпропетровській області, як і в цілому в Україні відмічається зниження рівня захворюваності на COVID-19 проте  за минулий тиждень в області зареєстровано 174 лабораторно підтверджених випадки COVID-19 проти 173 випадків на попередньому тижні. Показник захворюваності на поточному тижні склав 5,5 на 100 тисяч населення проти 5,5 на попередньому тижні – захворюваність зросла на  0,6 %.

На теперішній час продовжуються реєструваться випадки захворювання гострою коронавірусною  хворобою COVID-19, викликані новим штамом коронавірусу-  «Дельта».

Штам коронавірусу «Дельта», вперше виявлений в Індії, стає домінантним у світі.

За прогнозом науковців, нова хвиля пандемії коронавірусу, спричинена штамом «Дельта», може накрити Україну ще до початку осені.

Новий  штам Дельта в 1,6 разів більш контагіозний. Потреба в госпіталізації виникає вдвічі частіше ніж при інфікуванні іншими штамами COVID-19. Перші два випадки коронавірусу, викликані новим штамом «Дельта» в Україні зафіксували ще 23 червня у прибулих з Росії, а потім зареєстровано ще 2 випадки в Закарпатській області, також пов’язані з подорожжю до Росії.

Україна ввела запобіжні заходи, щоб не допустити розповсюдження нового штаму вірусу “Дельта”. Тому з 2 липня застосунок Вдома встановлюється громадянам України, які повернулися з Португалії, Росії, Великої Британії та Індії або перебували на їх території не менше 7 днів протягом останніх 14 днів та не пройшли або мають позитивний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, який було бути проведено в пунктах пропуску через державний кордон. Перелік країн, де реєструються випадки захворювання гострою коронавірусною  хворобою COVID-19, викликані новим штамом коронавірусу «Дельта» збільшується.

Умови в’їзду в Україну з інших країн не змінювалися – оскільки Україна знаходиться в “зеленій” зоні, застосунок встановлювати не потрібно.

Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року, при цьому з 17 червня на всій території країни встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки.

В таких умовах у громадському транспорті та під час масових заходів або відвідин приміщень всі учасники мають дотримуватись маскового режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носіння масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.

Проте на теперішній час масковий режим часто  не витримується. Що кожний із нас спостерігає у громадському транспорті тощо.

На жаль зменшена увага до обстеження на коронавірусну хворобу COVID-19 контактних осіб. Нагадуємо, що своєчасне виявлення навіть легких форм хвороби серед контактних осіб запобігає розповсюдженню інфекції серед оточуючих.

Важливий засіб профілактики захворювань – це проведення профілактичних щеплень.

Вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбувається в п’ять етапів. На першому етапі щеплюювались медичні працівники ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. З 19 липня розпочинається 5й етап вакцинації,

коли щеплення буде проводитись всім групам населення.

На сьогодні в Україні вже отримали щеплення 2 476 632 особи, в т.ч. отримали 2 щеплення   1306 117 осіб, в т.ч. 208 034 мешканців Дніпропетровської області, з них отримали 2 щеплення 108 036 осіб.

ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує: дотримання трьох простих правил протиепідемічної безпеки- дотримання безпечної дистанції(не менш 1.5 метрів), носіння маски (важливо, щоб маска прикривала і рот, і ніс) та користування санітайзерами (ретельне миття рук та, використання антисептичних засобів для обробки рук) –  рятує життя.

З вересня прогнозується нова хвиля зростання захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19,  викликану новим штамом  вірусу “Дельта”.

При недотриманні профілактичних та протиепідемічниих заходів зростання захворюваності може відбутися раніше.

Print Friendly, PDF & Email