Кліщі як носії збудника Лайм-бореліозу. Профілактика та дослідження на Лайм – бореліози


Кліщовий бореліоз (синоніми: хвороба Лайма, іксодовий кліщовий бореліоз, ІКБ) – це природно-осередкова інфекційна хвороба з гострим або хронічним протіканням, при якій можливі ураження шкіри, нервової, серцево-судинної систем і опорно-рухового апарату.

Джерелом і резервуаром збудника ІКБ, можуть бути близько 130 видів ссавців, серед яких провідна роль належить гризунам та майже 100 видів птахів. Провідна роль  в якості джерела хвороби Лайма належить гризунам. Збудником хвороби є бактерії роду Борелія, які передаються від тварини до людині іксодовими кліщами.

Людина заражається при присмоктуванні кліща, збудник передається з його слиною. Інкубаційний (безсимптомний) період коливається від 3 до 45 днів (в середньому 12-14 днів).

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу знеболюючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: в місці наявності укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройшло від присмоктування, тим більша вірогідність зараження. Від людини до людини збудник не передається, тому хвора на ІКБ людина не є джерелом інфекції для оточуючих.

Кліщі нападають на людей не лише під час перебування на природі. Після відвідування зеленої зони, вони можуть залишатись на одязі, переноситися в приміщення, і якщо одяг не оглядається, і не очищається, можуть потрапляти на шкіру в найбільш уразливих місцях: за вухами, на шиї, в паховій області. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин. Таке кровосмоктання може тривати до 12 діб. Напившись крові кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць в ґрунт.

У 2021 році до Державної Установи «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за адресою : м.Дніпро, вул.Щербаня,6 з приводу нападу кліщів звернулось вже більше 1200 осіб, в т.ч. в березні – 15 осіб, квітні – 161 особа, травні- 530 осіб, в червні – 459 осіб, липні – 56 осіб. До 30 % кліщів, які доставили на дослідження постраждалі від укусів особи,  інфіковані бореліями.

Для попередження нападу кліщів, при відвідуванні місць, де вони можуть бути (лісопаркових зон, дачних та садівничих ділянок тощо) рекомендується:

  • одягатися у світлий однотонний одяг, що має довгі рукава та щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором;
  • проводити під час прогулянки само – та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома, в першу чергу у дітей;
  • звільняти від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;
  • вдома одразу необхідно змінювати одяг, білизну, ретельно їх оглядати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє його від кліщів;
  • слід використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.

Якщо до тіла людини  присмоктався кліщ, його слід зняти, як можна швидше. Для цього потрібно звернутись за медичною допомогою до травмпункту лікувально-профілактичного закладу, які працюють цілодобово, де кліща видалять, оброблять місце укусу, нададуть рекомендації щодо подальших дій.

Лабораторні дослідження на збудники хвороби Лайма проводяться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи Дніпропетровський  обласний центр МОЗ контролю та профілактики хвороб МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO 17025.

В нашій лабораторії можливо досліджувати на Лайм-бореліоз   кліщів, сироватки крові постраждалих від укусів кліщів та осіб з діагностичною метою (хворі терапевтичного профілю тощо).

 

Прийом проб проводиться за адресою : м. Дніпро, вул. Щербаня, 6.

Часи прийому з 8.00 до 16.00.

Телефони для довідок :

731- 96- 81, 731-95- 57, м.т.067-98-99-888.

Сайт : www.dolc.dp.ua

Print Friendly, PDF & Email