ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЯКІСТЬ ВОДИ ВОДОЙМИЩ В МЕЖАХ ОФІЦІЙНИХ ПЛЯЖІВ НА ТЕРИТОРІЇ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ СТАНОМ НА 01.06.2021 РОКУ


ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  в оздоровчий період здійснює лабораторний  контроль якості води водоймищ на пляжах області  в межах  соціально – гігієнічного  моніторингу

На протязі всього оздоровчого сезону в рамках соціально – гігієнічного  моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання на водоймищах  Дніпропетровської області Державною установою «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України » здійснюється лабораторний контроль за якістю води.

Так, в травні місяці структурними підрозділами ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» досліджено 42 проби води на мікробіологічні показники, з яких 3 проби нестандартні ( 7,1%), проведено 126 досліджень, з них 3 не відповідали нормативам ( 2,4 %) .  На фізико-хімічні показники досліджено 29 проб води, з них 10  (34,4%) нестандартні , проведено 305 досліджень, з яких 24( 7,86 %)  не відповідають нормативам.

Серед мікробіологічних показників у воді водоймищ досліджується наявність збудників інфекційних захворювань, які становлять безпосередню загрозу для здоров’я людини , а також ЛКП ( лактозопозитивні кишкові палочки) та коліфаги, що є загальними  індикаторами забруднення води. Відповідно до встановлених нормативів у воді водоймищ не повинно бути збудників інфекційних захворювань, ЛКП – не більше 5000 КУО /дм3, коліфаги – не більше 100 БУО/дм3.

Станом на 01.06.2021р. у воді водоймищ на території області збудники інфекційних захворювань не виділялись;  виявлено відхилення мікробіологічних показників  від нормативів у воді ставка по вул. Маршака м. Кривий Ріг (індекс ЛКП – 13000 КУО/дм3; ) та у воді р. Інгулець в межах парку  ім. Ф. Мершавцева м. Кривий Ріг (індекс ЛКП – 13000 КУО/дм3; коліфаги -150 БУО/дм3.)

 Серед фізико-хімічних показників виявлено відхилення від стандарту за сольовим складом води, сухому залишку, рН та ХСК (хімічне споживання кисню )   у воді водоймищ на території міст : Кривий Ріг, Нікополь, Новомосковськ , що є характерними багаторічними сталими показниками для цих водоймищ .

  

Діючі пляжі  на території області Якість води за мікробіологічними показниками Якість води за фізико-хімічними показниками
Дослідже-но проб З них нестан-дартні Виконано дос-ліджень З них нестандарт-ні У т.ч. виявлені збудники інфекційних захворювань Дослідже-но проб З них нестандарт ні Виконано досліджень З них нестандартні
Усього   на 01.06.2021       11     42 3 126 3 29 10 305 24

 

Область

 

Назва пляжу або точки відбору в їх межах, що мають офіційний статус Назва населеного пункту, для якого створено пляж Назва річки або поверхневої водойми (озера, ставок тощо), на якій він знаходиться Якість води водоймищ  (відповідає або не відповідає і за якими показниками з позначенням рівня)
Дніпропетровська Дитячий пляж   КП НККП м. Новомосковськ р. Самара відхилення від стандарту за фізико-хімічними показниками: 

(   по  сухому залишку та сольовому складу )

  Пляж  міський

 

м.Верхньодніпровськ Кам’янське водосховище на р. Дніпро відповідає                                                                                                                                                                  
 

 

Місце масового відпочинку м. Кривий Ріг ставок, вул. Маршака не відповідає:  

за мікробіологічними показниками:     

індекс ЛКП – 13000 КУО/дм3;

відхилення від стандарту за фізико-хімічними показниками:   

( по  сухому залишку та сольовому складу )

  Місце масового відпочинку м. Кривий Ріг р. Інгулець                          парк ім. Ф. Мершавцева не відповідає: 

за мікробіологічними показниками:                   

індекс ЛКП – 13000 КУО/дм3;:   коліфаги -150 БУО/дм3.

  Місце масового відпочинку м. Кривий Ріг ставок  на житловому масиві АТ «ПівдГЗК» відхилення від стандарту за фізико-хімічними показниками:   (по  сухому залишку, сольовому складу та ХСК)                                                                                  
  Пляж КП «Парку культури та відпочинку Придніпровський»  м. Дніпро р. Дніпро відповідає
  Пляж КП «Парк  культури та відпочинку Сагайдак» м. Дніпро р. Дніпро відповідає
  Пляж на  Монастирському острові м. Дніпро р. Дніпро відповідає
  Пляж КП «Нікопольська міська аварійно – рятувальна служба» м. Нікополь Каховське водосховище                   на р.Дніпро відхилення від стандарту          за фізико-хімічними показниками:    –    рН                           
  Пляж міський

КП «Затишне місто»  Павлоградської  міської  ради

м.Павлоград,                парк 1 Травня,

 

річка Вовча відхилення від стандарту    за   хімічними показниками:   

( по  сухому залишку, сольовому складу та ХСК)                                                                                                  

  Правобережна зона відпочинку в районі вул. Набережна, м.Кам´янське м. Кам´янське р. Дніпро відповідає 

 

 

Print Friendly, PDF & Email