Увага, ботулізм! Симптоми. Профілактика захворювань. Прислухайтесь до порад.


Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаменно невідомо!

захворювання ботулізмом небезпечне для життяПроблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

Статистика захворюваності на ботулізм по Дніпропетровській області представлена на діаграмі.
Всі випадки у побуті. В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.

Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
• солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
• консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
• консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
• не купувати консерви у бмбажних банках і з наявністю плісняви.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та дослідження продуктів харчування на ботулізм в області проводяться у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025. Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056) 731-95-57.

Керівництво: Похмурко І.В.

Виконавці: Курбатова Н.О. – лікар з гігієни харчування відділу санітарно гігієнічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Джерело матеріалів: Взяті зі сторінки «Центр громадського здоров’я МОЗ України» :
https://phc.org.ua/news/dvi-lyudini-pomerli-vid-botulizmu-v-ukraini-z-pochatku-roku
https:/ https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/botulizm

 

Print Friendly, PDF & Email