Щодо підготовки до проведення щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» повідомляє про  підготовку до проведення щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

               Шановні мешканці  Дніпропетровської області!

Станом на 15 лютого 2021 року в Україні зареєстровано 1276618 підтверджених випадків COVID-19, зокрема:

59864, або 4,6% загальної кількості,  серед дітей (віком 0–19 років);

61942, або  4,9 %, серед медичних працівників.

Найбільше підтверджених випадків припадає на вікову групу від 30 до 69 років (75,1%), а летальні випадки були зареєстровані найбільше серед людей старше 50 років (93,5%).

Уже на початку пандемії стало очевидним, що для зупинення глобальної кризи потрібні не просто вакцини проти COVID-19 – необхідно забезпечити доступ до них усім людям у світі, незалежно від їхньої фінансової спроможності.

Сьогодні таке рішення є – це COVAX, результат унікальної глобальної співпраці, до якої долучилося понад дві третини світу. Що таке COVAX і як Україна до неї приєдналася. COVAX – світова ініціатива задля імунізації проти COVID-19 та подолання гострої фази пандемії. Її створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (ГАВІ) за участі таких партнерів, як CEPI – Коаліція інновацій із готовності до епідемії, та ВООЗ – Всесвітня організація охорони здоров’я. Наразі ініціативу підтримали 183 країни, включно з Україною.

Згідно з математичними моделюваннями, для отримання колективного імунітету за допомогою вакцинації і кардинального зниження рівня поширення інфекції та смертності ефективну вакцину мають отримати від 60% до 80% населення.

Дорожня карта впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні, яка  розроблена Міністерством охорони здоров’я України, для забезпечення належного та рівного доступу до ефективної вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 для всього населення України, яке має його отримати, а також для контролю пов’язаних з цим процесів.

Успіх реалізації Дорожньої карти залежить від партнерства та тісної співпраці з регіональними представництвами закладів громадського здоров’я та охорони здоров’я, органами місцевого самоврядування, громадськістю.

Координація процесу впровадження вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 та проведення кампанії з вакцинації здійснюється оперативним штабом Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, склад та положення якого затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 07 червня 2019 року № 1319 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02 грудня 2020 року № 2784).

Оперативний штаб очолює Міністр охорони здоров’я України. До складу оперативного штабу входять представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України, Збройних сил України, Національної служби здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ДП «Державний експертний центр МОЗ України», представники закладів вищої медичної освіти, представники Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ЮНІСЕФ тощо.

Робота з підготовки кампанії по вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 розпочалась з вересня 2020 року. На базі ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за дорученням заступника Міністра охорони здоров’я – головного державного санітарного лікаря України було зібрано робочу експертну групу із національних експертів та представників Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ЮНІСЕФ тощо для розробки практичних рекомендацій стосовно підготовки в Україні кампанії з вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19.

До роботи було також залучено членів Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (далі – НТГЕІ). В результаті спільної роботи, НТГЕІ та експертним середовищем розроблено рекомендації стосовно критеріїв щодо пріоритетних груп для охоплення імунізацією від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні.

Окрім цього, в Міністерства охорони здоров’я у постійному робочому режимі функціонує технічна робоча група з питань організації вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні, яка здійснює загальну координацію підготовчих процесів та готує детальні напрацювання, у тому числі для подальшого розгляду на засіданні оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, за різними напрямами: комунікаційна стратегія та її втілення, закупівлі та логістика, навчання персоналу, формування списків та записи на вакцинацію, управління даними про вакцинацію, фармаконагляд тощо.

До роботи технічної групи залучені представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Національної служби здоров’я, Ради національної безпеки і оборони, Командування Медичних Сил Збройних сил України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», ДП «Медичні закупівлі України», ДП «Державний експертний центр МОЗ України», ДП «Електронне здоров’я», ДП «Укрвакцина», Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, ЮНІСЕФ тощо.

На регіональному рівні координувати заходи з імунопрофілактики щодо коронавірусної хвороби COVID-19 будуть здійснювати регіональні координатори.

Імунізація населення безпечною та ефективною вакциною проти коронавірусної хвороби COVID-19 є найважливішим компонентом стратегії Уряду України у подоланні гострої фази пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Загальною метою здійснення масової вакцинації населення є припинення поширення коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні. Виконання заходів Дорожньої карти має за мету досягнення наступних цілей: скоротити тягар смертей, пов’язаних із коронавірусною хворобою COVID-19; скоротити тягар ускладнень для здоров’я, пов’язаних із коронавірусною хворобою COVID-19.

Основним завданням Дорожньої карти є охоплення вакцинацією проти коронавірусної хвороби COVID-19 не менше 50% населення України.

Наразі достеменно невідомо чи вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 зменшує ризики передачі інфекції між тими, хто отримав вакцину і тими, хто її не отримав. Водночас, масова кампанія з вакцинації допоможе значно знизити смертність від коронавірусної хвороби COVID-19 та зможе запобігти розвитку серйозних ускладнень для здоров’я, спричинених коронавірусною хворобою COVID-19.

На даному етапі першочерговою метою вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні є зниження смертності та ускладнень від коронавірусної хвороби COVID-19 серед груп ризику, захист персоналу системи охорони здоров’я та інших життєво важливих систем державного значення.

Головним очікуваним результатом від вакцинації є ефективний контроль над пандемією коронавірусної хвороби COVID-19, зниження навантаження на систему охорони здоров’я і створення умов для відновлення економіки.

Вакцинація від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні буде добровільною для усіх груп населення та професійних груп. Вакцинацію від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні доцільно буде організувати та провести у спосіб, який не поставить під загрозу проведення рутинної вакцинації відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

 

Print Friendly, PDF & Email