ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» запрошує мешканців області до обстеження на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» запрошує мешканців області до обстеження на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Шановні мешканці  Дніпропетровської області!

За останній  тиждень( з 01.01 по 06.01.2021 року) по Дніпропетровській  області зареєстровано 3229 підозр на захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі – COVID-19) проти 3311 на попередньому тижні.

Зареєстровано 3229 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 (інтенсивний показник на 100 тис. населення 101,8) проти 3311  випадків (інт.пок. на 100 тис. населення 103,4).

Всього з початку епідемії (станом на 11.01.2021р.) в області зареєстровано 63803 підозри на захворювання COVID-19, які реєструвалися на всіх 35 адміністративних територіях області та

Всього з початку епідемії (станом на ранок 11.01.2021р.) в області зареєстровано 62220 лабораторно підтверджених випадків. Показник захворюваності на COVID-19 складає 1960,7 на 100 тисяч населення. В загальній структурі захворілих з початку епідемії питома вага дорослого населення складає – 96%, дітей до 17 років – 4%.

На теперішній час в Дніпропетровській області  залишається 13275 активних випадків COVID-19 (інт.пок. 418,3) проти  13434 активних випадків (інт.пок. 419,39) на попередньому тижні. Всього одужало 47398 пацієнтів.

З початку епідемії померло 1547 осіб з підтвердженим захворюванням на СOVID-19 (у тому числі 121 за останній тиждень). Показник летальності складає 2,5%.

Запорука своєчасного виявлення випадків гострої респіраторної хвороби (СOVID-19) та уникнення ускладнень, які призводять до летальних випадків- це своєчасне лабораторне обстеження на захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

Разом з тим показник охоплення тестуванням (за крайні 7 днів ) станом на 12.01.2021 року  по Дніпропетровські області становить – лише 52,4 на 100 тис. населення (при індикаторному більше 48 на 100 тис.), показник по Україні – 87,5. Показник охоплення тестуванням по області нижче показника по Україні в 1,7 рази!

По охопленню тестуваннями Дніпропетровська область займає 21 рангове місце (із 25) по Україні (нижче показник лише в Закарпатській області – 45,9 на 100 тис. населення та Львівській областях- 46,3 на 100 тисяч населення).

Лабораторні дослідження на коронавірусну хворобу COVID-19 в Дніпропетровській області здійснюються методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та імуноферментного аналізу (ІФА).

Всього до проведення лабораторних досліджень залучено 33 заклади, в тому числі для дослідження методом ПЛР – 11 лабораторій.

Найбільша кількість ПЛР-тестувань на COVID-19 проводиться у вірусологічній лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка є єдиною та головною лабораторією в області, що підтверджує якість досліджень та результати усіх інших лабораторій нашої області та у лабораторії особливо небезпечних інфекцій Установи.

В зв’язку з встановленням у лабораторіях ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» найсучаснішого автоматичного обладнання для екстракції нуклеїнових кислот та постановки полімеразної ланцюгової реакції, підвищується якість і швидкість  виконання досліджень.

В лабораторіях працюють висококваліфіковані спеціалісти  які, беруть участь у різних міжнародних та регіональних конференціях, симпозіумах, що сприяє постійному удосконаленню знань та впровадження їх в практичну діяльність лабораторії.

На теперішній час пройти своєчасне лабораторне обстеження на захворювання гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 можливо у закладах охорони здоров’я області.

обов’язковими контингентами для обстеження є :

– пацієнти, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС, яким не проводився скринінговий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 або при наявності позитивного результату скринінгового тесту на визначення антигену SARS-CoV-2;

– пацієнти з позагоспітальною пневмонією;

– контактні особи при появі симптомів, які не виключають COVID-19;

– особи, у яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА виявлено Ig A, IgМ, IgG та/або сумарні IgМ, IgG.

Також з метою збільшення кількісті лабораторних досліджень на COVID-19 державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України» у відповідності до статутних повноважень проводить лабораторне тестування на коронавірусну хворобу COVID-19 із застосуванням методу полімеразної ланцюгової реакції (якісне виявлення РНК вірусу SARS-CoV-2 у біологічному матеріалі) за заявками громадян (у т.ч. у зв’язку з перетином державного кордону або пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них тощо). Для відбору проб біоматеріалу організовано два пункти забору на Правому (вул. Щербаня, 6-а) та Лівому (вул. Петра Калнишевського, 26-а) березі Дніпра.

Результатидосліджень видаються українською та  англійською мовами.

                ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» запрошує мешканців області до обстеження на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

 

Print Friendly, PDF & Email