Обережно – дикорослі гриби!


У Дніпропетровській області за жовтень та початок листопада 2020 року зареєстровано 15 випадків отруєнь дикорослими грибами, унаслідок яких постраждали  18  осіб, зокрема  7  дітей.  Двоє осіб померло ( це мешканці    м. Кривий Ріг мати та донька, 23.10.2020 року вони у важкому стані були госпіталізовані до КНП «Криворізька міська лікарня № 17» КМР» –  25.10.2020 вони померли ).

Люди збирають незнайомі або помилкові гриби в місцях, де вони накопичують солі важких металів, отрутохімікати: біля транспортних магістралей, промислових підприємств, в міських парках, на присадибних ділянках. Крім того, токсичним може бути і їстівний гриб в посушливий період року або після того, як місце збору грибів було оброблено пестицидами для боротьби зі шкідниками. І, головне, не всі знають, як правильно приготувати гриби.

Також важливо попередити ситуацію коли дитина може з’їсти сирий гриб. Необхідно уважно стежити за дітьми під час прогулянки в парку, на дитячих майданчиках.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Існує класифікація грибів у відповідності до їхньої  їстівності та отруйності:

  • Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
  • Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді,сморчки, строчки, сироїжки, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні.
  • Їстівні гриби (білий гриб, маслюк, підберезовик).
  • Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).

Пам’ятайте – гриби не рекомендовано вживати жінкам у період вагітност і грудного вигодування та людям літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, діарея, різкий біль у животі, запаморочення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами: промийте шлунок простою водою, пийте багато рідини – це допоможе відновити водно-сольовий баланс і вивести токсини та терміново телефонуйте до швидкої допомогми.

Наступні рекомендації можуть допомогти запобігти отруєнню грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та реалізуються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо вирішили самостійно збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:

  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в місцевих лісосмугах та на подвір’ях.
  • Не куштуйте сирі гриби .
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними. Не збирайте пластинчаті гриби
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря! Не займайтеся самолікуванням – це може бути небезпечно для життя! Гострі отруєння грибами протікають набагато важче інших харчових отруєнь.

 

 

Керівництво: Похмурко І.В.

Виконавці: Пірська А.В.– лікар із загальної гігієни відділу санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Джерело матеріалів:  взяті з сайту https://moz.gov.ua/

Print Friendly, PDF & Email