Рекомендації для населення щодо дотримання протиепідемічних правил під час карантину для уникнення випадків зараження збудником коронавірусної хвороби COVID-19


Постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2020р. №392 (зі змінами) в Україні продовжено карантин, встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020р. №211.

Для попередження зараження збудником коронавірусної хвороби COVID-19 та розповсюдження випадків захворювання необхідно дотримуватись наступних протиепідемічних правил:

  • При перебуванні в громадських будинках і спорудах, закладах торгівлі тощо необхідно використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот.
  • Уникати скупчення людей, рекомендовано дотримуватись фізичної дистанції не менш 1,5 метрів від інших людей; при перебуванні на вулицях мати при собі документи, що посвідчують особу.
  • При відвідувані закладів громадського харчування (кафе, ресторани тощо) необхідно дотримуватись відстані між місцями для сидіння за сусідніми столами не менш 1,5 метрів, розміщення не більш чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей до 14 років), використовувати відвідувачами (крім часу прийому їжі) респіратори або захисні маски.
  • При участі в релігійних заходах необхідно дотримуватись фізичної дистанції не менш 1,5 метрів між учасниками релігійного заходу, використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори або захисні маски, що закривають ніс та рот.
  • Уникати близького контакту з особами, які кашляють або мають симптоми гострого респіраторного захворювання.
  • Дотримуватись гігієни рук: часто та ретельно мити руки з милом не менш 20 хвилин, обробляти руки дезінфікуючими засобами.
  • Дотримуватись етикету кашлю: під час кашлю та чихання прикривати рот та ніс зігнутим ліктем чи серветкою одноразового використання, після чого необхідно викинути серветку та ретельно вимити руки.
  • На транспорті дотримуватись дистанції, використовувати засоби індивідуального захисту та не сідати у транспортні засоби, в яких кількість пасажирів перевищує кількість передбачених (технічно) місць для сидіння.
  • При підвищенні температури тіла, кашлю, ускладнення дихання та інших симптомів гострих респіраторних захворювань необхідно терміново звернутись до лікаря.
  • При контакті (перебуванні на відстані одного метру протягом 15 хвилин і більш) з хворими на коронавірусну хворобу COVID-19 обов’язковою є процедура самоізоляції.

 

Print Friendly, PDF & Email