«Легіонельоз – поширена техногенна інфекційна хвороба»


Легіонельоз – особливо небезпечне інфекційне захворювання, що протікає з клінікою атипічної пневмонії. Поодинокі випадки і десятки епідемічних спалахів щорічно виявляються в різних країнах світу.

За повідомленням інституту імені Р.Коха (Франція) після зняття карантинних заходів та відкриття готелів, спортивних споруд і басейнів, можливе підвищення ризику розповсюдження легіонельозу (хвороби легіонерів).

ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»   нагадує, що легіонельоз відноситься до так званих «техногенних» інфекцій, які отримали поширення через збільшення використання водяних систем охолодження і технологічних циклів, при функціонуванні яких утворюється дрібнодисперсний аерозоль, що містить легіонели.

Деякі відомості щодо легіонельозу

Легіонельоз -особливо небезпечне інфекціне захворювання, яке має клініку атипічної пневмонії

Легіонельоз (хвороба легіонерів) – особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається збудником Legionella pneumophila та характеризується ураженням легень. Протікає з клінічними проявами тяжкої пневмонії, яка має високу летальність – 5-10%. Проте, легкі форми (лихоманка Понтіак) більш схожі на ГРВІ, що проявляються короткочасною гарячкою – до 2-5 діб, кашлем, сухістю та болем у горлі.

Шлях передачі захворювання – повітряно-крапельний. Реалізується за рахунок аерозольного механізму. Збудник потрапляє в організм людини через дихальні шляхи з дрібнодисперсним аерозолем води, який утворюється при роботі приладів систем водопостачання – душових сіток, джакузі, кранів тощо. У разі відсутності або неправильного технічного обслуговування душових кабін, джакузі, зволожувачів або змішувачів води, в них спостерігається підвищене розмноження легіонел.

В системах водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, а також інших, пов’язаних з циркуляцією теплої води з температурою +20-50°C, концентрація збудника легіонельозу значно зростає за рахунок утворення біологічноактивних плівок на поверхні обладнання, що є ключовим фактором накопичення потенційно небезпечних концентрацій легіонер згідно методичних рекомендацій “Епідеміологія, лабораторна діагностика та профілактика легіонельозу”, затверджених наказом МОЗ України від 08 серпня 2007 року №463.

Основні зони ризику потенційного розмноження збудника легіонельозу

·              Централізовані системи кондиціонування повітря з водяним охолодженням.·              Системи холодного та гарячого водопостачання.·              Вихрові плавальні басейни та джакузі масового користування в аквапарках, спортивно-реабілітаційних центрах, фітнес- та спа-центрах, а також в офісних, торгових, виставочних та інших центрах, де окрім прямого призначення обладнання виконує декоративні та демонстраційні функції.·              Градирні, фонтани, зволожувачі повітря, душові установки тощо.Єдиний дієвий спосіб захистити людей від небезпеки – це профілактика, яка в основному зводиться до контролю за станом потенційно небезпечних водних об’єктів і систем водопостачання.

Системи кондиціонування – потенційний ризик зараження на легіонельоз

Системи кондиціонування – потенційний ризик зараження на легіонельоз

Рекомендована кратність мікробіологічного моніторингу водяних систем

  • Системи охолодження води промислових підприємств (градирні та випарні конденсатори) – щоквартально.
  • Централізовані системи кондиціонування та зволоження повітря, що використовуються для створення оптимального мікроклімату в громадських будівлях, торгових центрах, ресторанах, клубах, готелях, а також на пасажирських судах, у поїздах тощо – не рідше 2 разів на рік (у разі сезонного (літо, зима тощо) використання систем лабораторні дослідження проводяться при їх запуску та після закінчення сезону експлуатації).
  • Басейни, аквапарки, джакузі громадського користування (у тому числі у лікувально-профілактичних закладах, саунах тощо) – щоквартально.
  • Системи гарячого й холодного водопостачання – не рідше 2 разів на рік.

Окрім водяних систем, в лікувально-профілактичних закладах, з метою попередження внутрішньолікарняного зараження, мікробіологічному контролю підлягає обладнання, інструментарій та розчини, що використовуються при здійсненні інтубації, вентиляції легень та інших реанімаційних заходів, які проводяться пацієнтам із груп ризику. К останнім належать відділення та стаціонари, де застосовується імуносупресивна терапія: онкологія, трансплантологія, хірургія, інтенсивна терапія, реанімація, опікові відділення, перинатальна та неонатальна патологія тощо.

Де можна провести лабораторні дослідження на виявлення збудника легіонельозу в системах водопостачання та кондиціонування

 

На території Дніпропетровської області такі дослідження проводяться лише на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ«Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

В якості матеріалу для лабораторного моніторингу використовують воду та змиви з навколишнього середовища, що підлягають наступному дослідженню бактеріологічним методом або полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР).

 

Для заключення договору на проведення лабораторних досліджень слід звертатися за наступною адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6.

Контактні телефони для надання консультації:

  • відділення особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-96-81;
  • лабораторія особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-95-57.

 

Для консультацій, щодо організації та проведення лабораторних досліджень на легіонельоз на об’єктах підвищеного ризику, можна також звертатися до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email