«Обережно ! Отруйні павуки тарантули. Заходи профілактики».


На півдні України – в Одеський, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, а також у Дніпропетровській областях на протязі останніх років реєструються випадки нападів та покусів людей отруйними павуками тарантулами

Державна установа  «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє населенню про небезпечність контакту з отруйними павуками.

У Дніпропетровській області реєструються такі отруйні павуки як: тарантули, каракурти, жовтий павук Сак, павук-оса та інші , які представляють загрозу здоров’ю людини.

Морфологічними ознаками павука тарантула  є: великі розміри   від 3 до  4 сантиметрів, верхня частина його тіла темно-бурого кольору, нижня – чорного.

У зв’язку потеплінням клімату період міграції та активності павуків змінився з червня-липня на травень.

Павуків можна зустріти під камінням, у степу, балках, городах, присадибних ділянках. Самиця тарантула відкладає від 100 до 400 яєць  на рік. Деякий час вона носить маленьких павуків на собі або за допомогою павутиння, при небезпеці вона їх скидає. Саме в цей час вона дуже агресивна і зростає кількість покусів не тільки людей, але і свійських тварин. Їх покуси болючі,  при цьому відзначаються припухлість, почервоніння, висипання на шкірі, сильний головний біль, тремтіння кінцівок.

Самостійно самиці павуків не нападають, якщо їх не займати. Самці загрози для людей не мають

За зверненнями громадян,  ентомологи відокремлених структурних підрозділів обласного лабораторного центру  проводять визначення  видового складу розповсюджених в області отруйних павуків.

 

Запобіжними заходами щодо недопущення покусів  отруйних павуків є:

–   підвищений нагляд за неповнолітніми дітьми;

–   не займати отруйних павуків у період їх міграції;

–   обережність при роботі на присадибних ділянках, городах;

–  оглядати  взуття, верхню одежу, рукавиці, робочий інвентар після закінчення роботи.

 

Треба пам’ятати , що  покуси  павуків тарантулів  дуже небезпечні. При погіршенні самопочуття необхідно терміново  звернутися до сімейного лікаря  для своєчасного  одержання медичної допомоги та призначення симптоматичного лікування.

 

Будьте обережні  та здорові !  Не займайтесь самолікуванням!

 

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6,   у паразитологічній лабораторії  проводиться  визначення видового складу отруйних павуків на платній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ64,8 грн.  Каса працює щоденно з 8-00 до 16-00, окрім суботи та неділі.

Телефон для довідок : 7319619.

 

Виконавець: Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Керівництво: Кузьменко О.В. – в. о. заступника директора ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email