Щодо обстеження на гельмінти відвідувачів плавальних басейнів


Активний спосіб життя запорука міцного здоров’я. Кожна людина хоче бути здоровою. Свідомі люди розуміють, що для підтримання свого здоров’я вони повинні додержуватись режиму праці та відпочинку, своєчасного та раціонального харчування, регулярного заняття фізичною культурою.

Серед різних спортивних дисциплін, найкориснішим для фізичного здоров’я і психо-емоційного стану є плавання.

Проте не слід забувати, що відвідувачі басейнів повинні бути цілком здоровими людьми в плані заразних захворювань.  Одним з таких захворювань є ентеробіоз – глистне захворювання, яке викликається гельмінтами – гостриками. Зараження гельмінтами відбувається через рот з харчовими продуктами, водою, руками, які забруднені яйцями гельмінтів. Гострики знаходяться в кишечнику людини, а вночі вони виходять назовні: для розмноження виповзають із прямої кишки і відкладають зрілі яйця в періанально-ректальних складках. Звідси яйця можуть попадати у воду плавальних басейнів та заражати відвідувачів. Наявність гельмінтів у відвідувачів плавальних басейнів становить небезпеку для оточуючих.

      Зміни, які викликають гельмінти в організмі людини:

  • нервові розлади (порушення сну, дратівливість, у дітей – відставання у розумовому та фізичному розвитку);
  • алергію;
  • нудоту, проноси, закрепи, спазми кишечника,
  • гострики пригнічують імунітет і перешкоджають його утворенню, тому людина, яка уражена гостриками, часто і подовгу хворіє.

Відвідування басейну дозволяється особам з довідками про відсутність у них гельмінтів.   Для обстеження забір біоматеріалу проводиться вранці до спорожнення кишечника і проведення гігієнічних процедур, щоб не змити гостриків та відкладені ними яйця.

Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України» пропонує свої послуги щодо проведення лабораторного обстеження на гельмінтози на договірній основі.

Усім зацікавленим особам спеціалісти паразитологічної лабораторії готові надати професійну консультативну допомогу. За консультаціями звертатись по телефону: (056) 731-95-83, паразитологічна лабораторія відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Адреса центру: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6.

 

Бажаємо  всім  міцного  здоров’я!

 

Автори:

Угодіна Л.Є.  –   в.о. завідувача паразитологічної лабораторії

Штепа Л.Ф.   –   лікар-паразитолог паразитологічної лабораторії

Керівництво:

Кузьменко Е.В.  –  в.о. заступника директора ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email