Що треба знати про шкідників харчових продуктів запасів. Заходи профілактики».


Державна установа «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України повідомляє населення про небезпечність вживання в їжу неякісних  харчових продуктів.

У зерні, борошні, крупах, кашах швидкого приготування, сухофруктах, чаю, каві, горіхах, насінні, спеціях, лікарських травах,  сушених ягодах, грибах  та інших можуть розмножуватися шкідники, серед яких найбільше розповсюджені  зерновки, довгоносики, хрущаки,  мукоїди, листоїди, плодожерки, павутинні, гамазові, алергенні кліщі, молі, можуть зустрічатися фрагменти побутових комах. Головною умовою для їхнього розмноження являється порушення правил зберігання продуктів запасів: підвищена вологість, відсутність провітрювання.

При сприятливих умовах самки жуків, кліщів, молі відкладають у середньому від 100 до 500 яєць за одну кладку, за рік їх може  бути від 4 до 8.

Шкідники продуктів запасів та  їх личинки не тільки харчуються мукою, зерном, крупами, але і псують їх своїми екскрементами, викликаючи харчові отруєння, кишкові та алергічні захворювання у людини.

Дорослих членистоногих легко побачити, але їх личинки та яйця   виявити складно завдяки  мікроскопічним розмірам  (0.01-0,1 мм) та молочно

білому кольору.

 

Для профілактики харчових отруєнь, кишкових та алергічних захворювань слід пам’ятати , що необхідно:

  • не купувати сухофрукти, насіння, горіхи, спеції, квасолю, горох, сушені гриби, ягоди, лікарські трави на стихійних ринках;
  • при придбанні у торгівельної мережі фасованих харчових продуктів запасів ( мука, крупи, каші швидкого приготування, насіння, чай, кава, спеції) звертати увагу на зовнішній вид продукту,  цілісність пакування, дату виготовлення, кінцевий термін споживання;
  • не використовувати пошкоджені продукти запасів у їжу;
  • перед вживанням у їжу сухофруктів, фініків, кураги, інжиру, ягід необхідно їх ретельно мити гарячою проточною водою.

 

При погіршенні самопочуття або отруєнні необхідно терміново  звернутися до сімейного лікаря для своєчасного  одержання медичної допомоги та лікування.

 

Не займайтеся самолікуванням!   Будьте здорові !

 

У  Державній  установі «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України»,  паразитологічній лабораторії,  акредитованій  ДСТУ  ISO/IEC 17025:2017 проводяться дослідження харчових продуктів запасів на наявність шкідників на договірній основі.

Вартість одного дослідження з ПДВ33,6 грн.  Каса працює щоденно з 8-00 до 16-00, окрім суботи та неділі.

 

Наша адреса:  м. Дніпро, вулиця Щербаня, будинок 6.

 

Телефон для довідок : 7319619.

 

Виконавці:  Угодіна Л.Є.- в.о. завідувача паразитологічної лабораторії

                   Деха Л.М. – ентомолог паразитологічної лабораторії

Керівництво: Кузьменко О.В.- в. о. заступника директора ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email