Оперативна інформація щодо захворюваності на грип та ГРВІ на 4 тижні 2020 р.


Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України – єдина установа в області, яка здійснює епідеміологічний та вірусологічний моніторинг поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій.

За даними оперативного епідеміологічного моніторингу на 4-му тижні (17.01.20р. – 23.01.20р.) за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 18,5 тисяч осіб (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 578,4). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 34%.

Зареєстровано 1 летальний випадок, що підтверджено методом ПЛР (визначено фрагменти РНК вірусу грипу типу А(H1)pdm09).

Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 4%.

На 7-ми адміністративних територіях області зареєстровано епідемічні рівні захворюваності: м.Кривий Ріг, м.Першотравенськ, м.Вільногірськ, Васильківському, Томаківському, Юр’ївському та Петриківському районах.

Питома вага дітей в загальній структурі захворілих  – 65%. Всього серед дітей віком 0-17 років зареєстровано понад  12 тисяч випадків.

У зв’язку із високими рівнями захворюваності серед школярів призупинено освітній процес в окремих класах та загальноосвітніх школах (в м.Дніпро, м.Вільногірськ, м.Кривий Ріг, м.Марганець, м.Новомосковськ, м.Павлоград, Дніпровському, Новомосковському, Томаківському та інших районах).

Загальна кількість госпіталізованих осіб у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 37%. За звітній тиждень по області госпіталізовано 747 осіб, з них 629 дітей.

Згідно моніторингу вірусологічних досліджень на території області спостерігається циркуляція вірусів грипу типу А (Н1N1).

 

Щеплення проти грипу.  Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація. З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 21615 осіб, у т.ч.: медичного ризику – 7150 (82,4% від запланованих); епідемічного ризику – 6975 особи (71,4% від запланованих); інші  особи – 7490

 

Також для профілактики грипу та ГРВІ варто дотримуватись простих правил:

  • Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від захворювання. Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання.
  • Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Коли ви торкаєтесь, збільшуються шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  • Провітрюйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  • Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

 

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  Кузьменко О.В.

 

Print Friendly, PDF & Email