«Щодо реєстрації випадків поширення нового коронавірусу (2019-nCoV) серед людей»


Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (2019-nCoV)

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (2019-nCoV).

Станом на 22 січня 2020р. згідно звіту Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань у м. Ухань (провінція Хубей, Китай), інших провінціях Китаю та за межами країни (Таїланді, Японії, Південній Кореї та США) офіційно зареєстровано 448 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (2019-nCoV), у тому числі 9 летальних.

441 випадок було зареєстровано в різних провінціях Китаю, з них 102 випадки з тяжким перебігом. В цілому – 2197 близьких контактів було виявлено у Китаї, 1394 з яких перебувають під медичним спостереженням. Серед захворілих 15 випадків припадають на медичний персонал, який контактував із хворими. Із виявлених випадків серед осіб, які приїхали з м. Ухань, 4 було зареєстровано у Таїланді та по 1 відповідно у Японії, Південній Кореї, США.

Усі симптоми в осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 22 січня 2020 року. Період медичного спостереження за близькими контактними особами, які проживають, працюють або навчаються із пацієнтами, а також за особами, що не використовували захисні заходи під час діагностики та лікування випадків захворювання становить 14 днів. Інкубаційний період 2019-nCoV коливається за даними спостережень від 12 діб (в середньому – 7 діб).

Більшість із постраждалих – відвідувачі, працівники та постачальники оптового ринку морепродуктів та живих тварин. Оптовий базар морепродуктів м. Ухань було закрито з 1 січня 2020 року. За даними муніципальної комісії з охорони здоров’я, зразки взяті на базарі, дали позитивний результат на 2019-nCoV.

Клінічні ознаки та симптоми вірусної пневмонії:

  • підвищення температури;
  • ускладнене дихання;
  • двосторонні інфільтративні ураження легень на рентгенограмі.

На сьогодні вакцин проти нового вірусу не існує. Головний спосіб боротьби з 2019-nCoV є

медико-санітарні заходи та карантин. Вірус 2019-nCoV не має високої контагіозністі, оскільки в основному передається від тварин до людини і не дуже пристосований для передачі від людини до людини.

Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань визначив середній рівень ризику спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV у країнах Європи.

Міністерство охорони здоров’я нагадує про основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватися під час відвідування країн, де було зареєстровано випадки 2019-nCoV:

  • уникайте близького контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;
  • частіше мийте рук з милом, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
  • уникайте тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (не підходити надто близько до співрозмовників, прикривати рота і носа одноразовими серветками, частіше мити руки, максимально обмежити контакти з іншими людьми).

Рекомендації ВООЗ

Збудник пневмонії та механізм передавання невідомі, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:

  • уникати тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;
  • частіше миття рук, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їх оточенням;
  • уникнення тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки при кашлі (тримайте дистанцію, використовуйте одноразові серветки при кашлі та чханні, мийте частіше руки, максимально скоротіть контакти з іншими людьми).

У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендується звернутися до лікаря та повідомити про подорож

 

 

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email