Оперативна інформація щодо захворюваності на грип та ГРВІ на 2 тижні 2020 р.


Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України – єдина установа в області, яка здійснює епідеміологічний та вірусологічний моніторинг поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій.

За даними оперативного епідеміологічного моніторингу на 2-му тижні 2020 року (з 03.01.20р. по 09.01.20р.) в Дніпропетровській області з приводу гострих респіраторних інфекцій за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів звернулося 8,9 тисяч осіб (показник захворюваності складає 278,4 на 100 тисяч населення). У порівнянні з попереднім тижнем захворюваність зросла на 11% (зокрема серед дитячого населення – на 7% та  дорослого населення – на 15%).

Показник захворюваності по області нижче епідемічного порогу на 54% та нижче показника минулого року на 38%.

На всіх адміністративних територіях області спостерігається низький рівень інтенсивності епідпроцесу.  Активність грипу та ГРВІ знаходилась на неепідемічному рівні.

Найвищі рівні захворюваності зареєстровано серед мешканців м.Вільногірськ (524,1), Криничанського району (448,5), м. Нікополь (385,0).

В загальній структурі захворілих питома вага дітей до 17 років – 60%. Зареєстровано 5,3 тисячі  випадків (інт.пок. 866,1).

У порівнянні з попереднім тижнем загальна кількість госпіталізованих осіб зросла на 16%.   За звітній тиждень по області госпіталізовано 358 осіб (що складає  4% від загальної кількості захворілих), з них 304 дітей (5,7% від захворілих). Летальних випадків через ускладнення від грипу, ГРВІ не зареєстровано.

Згідно моніторингу вірусологічних досліджень на території області спостерігається циркуляція вірусів грипу типу А.

 

Щеплення проти грипу.  Найкраща профілактика грипу — це щорічна вакцинація. Кількість осіб груп ризику, яким заплановано провести щеплення проти грипу в епідсезон 2019/2020рр. по Дніпропетровській області, складає 18450 осіб. Із них медичного ризику 8682 особи, епідемічного ризику 9768 осіб (із них медичні працівники – 8106). Станом на 10.01.2020р. – вакциновано 21394 особи.

Також для профілактики грипу та ГРВІ варто дотримуватись простих правил:

  • Уникайте близького контакту з хворим. Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від захворювання. Прикривайте ніс та рот під час кашлю та чхання.
  • Мийте руки. Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.
  • Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Коли ви торкаєтесь, збільшуються шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.
  • Провітрюйте приміщення. Регулярно провітрюйте приміщення та робіть вологе прибирання. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.
  • Привчіть себе до корисних звичок. Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

 

 

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»  Кузьменко О.В.

 

Print Friendly, PDF & Email