Рекомендації по санітарній обробці (дезінфекції) громадського транспорту


Враховуючи масовість захворювання, легкість передачі інфекції у період підвищення захворюваності на ГРВІ необхідно більш ретельно проводити профілактичні заходи, до яких безумовно входить дезінфекція громадського транспорту.

  1. Загальні положення.

Грип – гостра вірусна хвороба з повітряно-крапельним механізмом передачі збудника. Джерелом збудника є хвора людина. Особливу епідеміологічну небезпеку становлять особи з легким перебігом хвороби, бо вони частіше продовжують активний спосіб життя і розносять вірус грипу. Знаходячись в громадському транспорті хвора людина з крапельками слизу під час кашлю і чхання розповсюджує збудника на відстань до 3-3,5 м., заражаючи навколо себе інших. Враховуючи масовість захворювання, легкість передачі інфекції у період підвищення захворюваності на ГРВІ необхідно більш ретельно проводити профілактичні заходи, до яких безумовно входить систематичне проведення санітарної обробки (миття та дезінфекція), дотримання належного санітарного стану громадського транспорту, виконання правил особистої гігієни.

  1. Методи і засоби санітарної обробки.

1.1  Для дезінфекції громадського транспорту (в АТП, депо міського електротранспорту, на автовокзалах) необхідно виділити місця для проведення миття та дезінфекції, дезінфікуючі засоби, інвентар для проведення дезінфекції.

1.2  Визначити особу, яка б слідкувала за рухом і санітарним станом транспорту та проводила дезінфекцію, була ознайомлена та забезпечена умовами приготування робочих дезінфекційних розчинів і проведення дезінфекції, застосовувала засоби індивідуального захисту, дотримувалася техніки безпеки при роботі з дезінфікуючими засобами. Не виключена можливість залучення суб’єктів господарської діяльності, які мають дозвіл на виконання дезінфекційних заходів.

1.3  Пост миття і дезінфекції повинен бути забезпечений устаткуванням та інвентарем для дезінфекції, спецодягом для проведення дезінфекції, місцем для зберігання мийного інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу;

1.4  Виїзна санітарна обробка транспорту:

  • служба санітарної обробки громадського транспорту в ряді випадків для скорочення непродуктивних витрат підприємств, які мають транспорт може використовувати пересувний санітарний пост або виїзд дезінфектора для проведення масової санітарної обробки безпосередньо на підприємстві, на кінцевих зупинках та інших місцях перебування автотранспорту чи його складових частин;
  • виїзна дезінфекція проводиться методом зрошення.

1.5  Для санітарної обробки транспорту необхідно використовувати дезінфікуючі засоби, що мають свідоцтво про державну реєстрацію, позитивний висновок та дозволені до застосування в Україні. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно салону транспортного засобу та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, наприклад: Дезекон ОМ, Санімакс, Санікон, Новохлор-Екстра та інші.

1.6  Рекомендовано щоденно перед виходом з депо проходить ретельну обробку транспортного засобу дезінфікуючим розчином, яким обробляють поручні, ручки, підлокітники та підлогу у транспортних засобах.

1.7 Послідовність обробки.

Волого-механічна дезінфекція, як правило проводиться з допомогою оприскувача або іншого обладнання, яке забезпечує дрібно-дисперсне розпилення дезінфекційного розчину  (Квазар Оріон та інші) або двократне протирання ганчір’ям, змоченим в дезінфекційному розчині:

  • протирають зовнішні дверцята та ручки;
  • протирають поручні;
  • зрошують стелю, стіни, сидіння;
  • металеві частини після закінчення часу обробки (експозиції) протирають чистою серветкою;
  • при низьких температурах добавляють антифриз або проводять обробку гарячим розчином (40-500С);
  • до початку роботи перевіряють справність розпилювача, спецодягу, респіраторів, рукавичок;
  • з метою запобігання небезпечних випадків забороняється залишати без догляду дезінфекційні розчини;
  • забороняється вживати їжу, пити, палити під час проведення дезінфекційних заходів.

1.8  В період між рейсами необхідно ретельно провітрювати салони транспортного засобу.

1.9 Дотримання маскового режиму:

  • на всьому протязі рейсу водій, кондуктор контактують із великою кількістю пасажирів, тому для захисту органів дихання вони повинні застосовувати респіратори або маски (4-х шарові марлеві, одноразові);
  • заміна марлевих масок проводиться кожні 2-4 години, респіраторів згідно рекомендацій виробника;
  • знезараження марлевих масок необхідно проводити методом кип’ятіння (в 2% мильно-содовому розчині – 15 хвилин) або зануренням в один із дезінфікуючих розчинів с послідуючим пранням та прасуванням, одноразові респіратори утилізуються.

1.10 Дотримання гігієни рук сприятиме попередженню розповсюдження інфекційних захворювань. В період підвищення захворюваності на ГРВІ та грип необхідно частіше мити руки. Перевагу краще віддавати бактерицидному рідкому милу.

1.11 При відсутності умов для миття рук, наприклад, на робочому у водія та контролера громадського транспорту, для дезінфекції рук ефективно використовувати антисептики, у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год). Антисептики та дезінфекційні засоби можна придбати в аптеках, у тому числі в  дрібній зручній до застосування розфасовці. На всі засоби треба мати документи, що підтверджують їх дозвіл для застосування).

 

 

Виконавець: Безхлібна Т.В. – завідувач відділення дезінфектології    ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»,

Бірюкова Л.Е. – лікар-дезінфекціоніст.

 

 

 

 

 

           
               
Print Friendly, PDF & Email