«Сезон захворюваності на грип та ГРВІ розпочався! Як вберегтися від грипу»


Обережно, грип!

Епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції розпочався  та триватиме з жовтня 2019 року до травня 2020 року.

Грип – гостре респіраторне вірусне захворювання з крапельним механізмом передачі, яке перебігає з вираженою інтоксикацією та запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів.

Джерелом інфекції є хвора людина. Вірус грипу легко передається від людини до людини з краплинами  слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання,  розмови або близького контакту. Вірус може розповсюджуватися на кілька метрів від хворого. Будь-хто у будь-якому віці може захворіти на грип.

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним аніж інші ГРВІ. Основні симптоми грипу:

– різкий підйом температури більше 380С;

– слабкість,  біль у горлі,  кашель,  нежить,  біль у м’язах, суглобах.

Грип небезпечний ускладненнями. Найчастішим ускладненням грипу є набряк легень та головного мозку; серцева недостатність,  які можуть призвести до смерті хворого. Нерідкими ускладненнями є приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту, пневмонії, гаймориту, отиту.

В Дніпропетровській  області за медичною допомогою з приводу грипу та ГРВІ щорічно звертається 500-800 тисяч людей.

Протягом епідемічного сезону 2018/2019 (01.10.2018–19.05.2019) на грип та ГРВІ в Україні перехворіли 5,4 млн людей (з яких майже 500 тисяч мешканці Дніпропетровської області). Питома вага дітей серед захворілих становить 60-70%. В країні грип забрав життя 64 українців, зокрема, 12 дітей віком до 17 років. Жоден померлий не був вакцинований проти грипу.

Вакцинація – найефективніший спосіб профілактики грипу

Вакцинація – найефективніший спосіб профілактики грипу

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у епідсезоні 2019/2020рр. є:

  • A /Brisbane/02/2018(H1N1)pdm09,
  • А/Kansas/14/2017(H3N2);
  • В/Colorado/06/2017;
  • В/ Phuket/3073/2013).
  • Вакцинація проти грипу.Найбільш ефективним методом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – напередодні сезонної епідемії (в жовтні-листопаді). Втім, щеплення можна робити й пізніше. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.
  •  Щеплення проти грипу дозволяє знизити ризик захворіти на грип; звести до мінімуму ризик розвитку серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику.До груп ризику входять:  вагітні жінки; діти до 5 років; літні люди, люди із хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної системи та інших систем, діабетом тощо.
  • Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюднихмісцях.
  • Наразі в Україні зареєстровані та дозволені до застосування дві вакцини для профілактики грипу із оновленим штамовим складом:- «Ваксігрип Тетра» (виробник Франція)- «ДжіСі Флю» (виробник Південна Корея)Обидві вакцини якісні та безпечні, їх можна застосовувати для щеплення дітей віком від шести місяців.

    Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власні кошти громадян.

    За даними фахівців ДУ «ЦГЗ МОЗ України» загальна кількість вакцин, яку буде завезено в Україну в поточному сезоні – 500 тисяч доз.

Корисні звички з профілактики грипу

Корисні звички з профілактики грипу

 

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України». 

Print Friendly, PDF & Email