Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
В Україні спостерігається нестабільна ситуація з захворюваністю на ботулізм.
За перше півріччя 2019 року в Україні постраждало від ботулізму 63 чоловіка, з них 4 чоловіка померло. У 31 випадку (55%) захворювання пов’язані з вживанням в їжу рибної продукції.
Статистика захворювань на ботулізм по Дніпропетровській області
2016 рік: випадків 6, потерпілих 6, дітей 0, померло 3 дорослих.
2017 рік: випадків 3, потерпілих 6, дітей 3, померло 0.
2018 рік: випадків 4, потерпілих 4, дітей 0, померло 0.
2019 рік: станом на 1 серпня – випадків 2, потерпілих 2, дітей 0, померло 0.
Всі випадки у побуті. В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.
Попередження захворювань на ботулізм
Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання її.
Основними ознаками захворювання є: двоїння в очах, ослаблення ясності зору (відчуття туману, сітки перед очима), загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, спрага. Потім може настати втрата голосу, параліч повік, мимовільний рух очних яблук, напруга жувальних м’язів, параліч м’якого піднебіння, порушення ковтання. Всі ці ознаки є результатом отруєння мозку. Без своєчасно розпочатого лікування може наступити смерть від розладу дихання.
При відсутності лікування спеціальною сироваткою (антитоксином) можливі смертельні наслідки.
По останнім даним в нашій області антитоксин (сироватка) зберігається у комунальних закладах Дніпровської міської ради; який можливо отримати в любий час, в тому разу у вихідні дні.
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:
- виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та дослідження продуктів харчування на ботулізм в області проводяться тільки у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025. Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056) 731-95-57.
При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.
Керівництво: Похмурко І.В.
Виконавці: Курбатова Н.О. – лікар з гігієни харчування відділу санітарно гігієнічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»
Джерело матеріалів: Взяті зі сторінки «Центр громадського здоров’я МОЗ України» на сайті «Фейсбук»