Увага, ботулізм! Профілактика захворювань на ботулізм. Прислухайтесь до порад.


Захворювання ботулізмом небезпечне для життя.

Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо!

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

В Україні спостерігається нестабільна ситуація з захворюваністю на ботулізм.

За перше півріччя 2019 року в Україні постраждало від ботулізму 63 чоловіка, з них 4 чоловіка померло. У  31 випадку (55%) захворювання пов’язані з вживанням в їжу рибної продукції.

Статистика захворювань на ботулізм по Дніпропетровській області

2016 рік: випадків 6, потерпілих 6, дітей 0, померло 3 дорослих.

2017 рік: випадків 3, потерпілих 6, дітей 3, померло 0.

2018 рік: випадків 4, потерпілих 4, дітей 0, померло 0.

2019 рік: станом на 1 серпня – випадків 2, потерпілих 2, дітей 0,  померло 0.

Всі випадки у побуті. В основному, це зумовлене споживанням в’яленої риби, що виготовлена в домашніх умовах.

Попередження  захворювань на ботулізм

 Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися токсином ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; ковбасами внаслідок неправильного зберігання; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання її.

Основними ознаками захворювання є: двоїння в очах, ослаблення ясності зору (відчуття туману, сітки перед очима), загальна слабкість, головний біль, сухість у роті, спрага. Потім може настати втрата голосу, параліч повік, мимовільний рух очних яблук, напруга жувальних м’язів, параліч м’якого піднебіння, порушення ковтання. Всі ці ознаки є результатом отруєння мозку. Без своєчасно розпочатого лікування може наступити смерть від розладу дихання.

При відсутності лікування спеціальною сироваткою (антитоксином) можливі смертельні наслідки.

По останнім даним в нашій області антитоксин (сироватка) зберігається у комунальних закладах Дніпровської міської ради; який можливо отримати в любий час, в тому разу у вихідні дні.

З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

  • виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
  • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
  • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
  • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
  • не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення.

Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Діагностичні дослідження біоматеріалу від хворих та  дослідження продуктів харчування  на ботулізм в області  проводяться тільки у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень та акредитована в системі ISO17025. Телефон для довідок – (056 )731-96-81, (056) 731-95-57.

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.

Керівництво: Похмурко І.В.

Виконавці: Курбатова Н.О. – лікар з гігієни харчування відділу санітарно гігієнічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Джерело матеріалів: Взяті зі сторінки «Центр громадського здоров’я МОЗ України» на сайті «Фейсбук»

Print Friendly, PDF & Email