Як захистити себе від вірусного гепатиту


28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитом

Вірусні гепатити – це група небезпечних інфекційних захворювань з переважним ураженням печінки та різними механізмами передачі збудників інфекції.

Захворювання викликаються різноманітними вірусами. Найбільш повно вивчені віруси гепатитів А, В, С, D, E, активно вивчаються віруси гепатитів TTV и SEN.

Джерелом збудників інфекції для вірусних гепатитів – є хвора на гостру або хронічну форму гепатиту людина або вірусоносій.

Збудники вірусних гепатитів А і Е, як правило, передаються через забруднені харчові продукти, воду, можливий також контактно-побутовий шлях передачі (через забруднені руки, предмети побуту).

Вірусні гепатити В, С і D відносяться до так званих парентеральних вірусних гепатитів, зараження якими відбувається при контакті з інфікованими біологічними рідинами організму людини (кров та інші).

Серед клінічних проявів вірусних гепатитів, можуть бути пожовтіння шкіри і очей, потемніння сечі, надмірна втома, нудота, блювання, біль у животі та інші. Можливе протікання вірусного гепатиту без пожовтіння шкіри і очей.

При розвитку хронічних форм вірусних гепатитів В і С, існує ризик виникнення таких небезпечних патологічних станів, як цироз та злоякісні новоутворення (гепатоцелюлярна карцинома) печінки.

В Дніпропетровській області щороку реєструється до 1 тисячі випадків захворювання на вірусний гепатит, з них 500 – 600 випадків захворювання на хронічні вірусні гепатити В і С (50-70% від загальної кількості захворілих).

Серед основних шляхів передачі збудників вірусних гепатитів В і С: незахищені статеві контакти;  переливання крові та її компонентів; медичні маніпуляції, під час яких використовується нестерильний медичний та стоматологічний інструментарій; інші небезпечні маніпуляції, пов’язані з контактом з кров’ю, в тому числі під час татуювання, пірсингу тощо; використання не стерилізованих побутових та професійних приладів після інфікованої людини (зубні щітки, манікюрні ножиці, бритви тощо); використання нестерильного ін’єкційного інструментарію при вживанні наркотиків; при народженні від матері до дитини.

До професійної групи ризику зараження на вірусні гепатити В і С відносяться працівники медичних закладів, які можуть мати пошкодження при догляді за інфікованими пацієнтами.

Щоб захистити себе від вірусного гепатиту необхідно додержуватись наступних правил:

  • уникати контактів з кров’ю та рідинами організму інших людей,
  • уникати випадкових статевих контактів, використовувати презервативи,
  • використовувати персональні бритви, зубні щітки, манікюрні прилади та інші засоби індивідуального користування,
  • вагітним жінкам, в яких діагностовано гепатит, потрібно порадитись зі своїм лікарем щодо вжиття заходів запобігання передачі гепатиту до дитини,
  • при здійсненні медичних маніпуляцій використовувати стерильний медичний інструментарій, в тому числі стоматологічний, гінекологічний тощо,
  • при здійсненні процедури тату та пірсингу використовувати тільки стерилізований інструментарій,
  • тестування донорської крові на гепатити В і С.

Захистити себе від гепатиту В також можна за допомогою вакцинації, що формує імунітет в середньому на 20-30 років. Вакцинація вважається найкращим та найбільш ефективним способом попередження інфікування на вірусний гепатит В.

Вакцини проти гепатиту C, на жаль, не існує, тому профілактика інфекції гепатиту С залежить від безпечних медичних  та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактуванням з кров’ю.

Обстеження на наявність маркерів вірусного гепатиту на договірних умовах можна пройти в ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м.Дніпро, вул.Щербаня, 6. Вірусологічна лібораторія ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» оснащена сучасною апаратурою, забезпечена якісними діагностичними препаратами для проведення досліджень на вірусні гепатити. В лабораторії працюють досвідчені фахівці з відповідною підготовкою.

Детальнішу інформацію можливо отримати за телефонами (056) 731-96-19, (056) 731-96-81, (056) 731-96-83.

Джерело інформації:  звіти про окремі інфекції та паразитарні захворювання (державна статистична форма №2) та бюлетені щодо інфекційної захворюваності по Дніпропетровській області за 2015 – 2017 роки.

Керівництво: Резвих В.Г. – заступник директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Підготували:

Кісельов Д.А. – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Палійчук О.О. – завідувач вірусологічної лабораторії

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email