«Легіонельоз – ризик зараження є»


Легіонельоз – особливо небезпечна хвороба, що може протікати з клінічними проявами атипової пневмонії та призводить до тяжких наслідків. Виявлення захворювання щорічно реєструється в різних країнах світу, у т. ч. в Україні.

Мікробіологічний моніторинг систем водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря на наявність збудників легіонельозу

Мікробіологічний моніторинг систем водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря на наявність збудників легіонельозу

Легіонельоз – гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням дихальної системи та протікає, в залежності від форми, з явищами респіраторної вірусної інфекції подібної до грипу або тяжкої бронхопневмонії.

За даними Європейського центру попередження та контролю захворювань (ECDC) за рахунок технологічного прогресу щорічно збільшується рівень захворюваності на легіонельоз. Випадки реєструються у Німеччині, Італії, Іспанії, Франції та інших країнах.

Хвороба отримала поширення через збільшення використання водяних систем охолодження і технологічних циклів, при функціонуванні яких утворюється дрібнодисперсний аерозоль, де можуть міститися збудники захворювання – легіонели.

В системах водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, а також інших, пов’язаних з циркуляцією теплої води з температурою від +20 до +50°C, концентрація збудника легіонельозу значно зростає за рахунок утворення біологічноактивних плівок на поверхні обладнання, що є ключовим фактором накопичення потенційно небезпечних концентрацій легіонел.

Зонами ризику потенційного бактеріального забруднення збудником легіонельозу є:

           – централізовані системи кондиціонування повітря з водяним охолодженням;

           – системи холодного та гарячого водопостачання;

           – градирні, фонтани;              –

           – вихрові плавальні басейни та джакузі масового користування в аквапарках, спортивно-реабілітаційних центрах, фітнес- та спа-центрах, а також в офісних, торгових, виставочних тощо центрах, де окрім прямого призначення обладнання виконує декоративні та демонстраційні функції;

           – зволожувачі повітря;·

           – душові установки тощо.

Одним із методів зниження ризику зараження людей є контроль за станом потенційно небезпечних водних об’єктів і систем.

Рекомендована кратність мікробіологічного моніторингу водяних систем:

  • системи охолодження води промислових підприємств (градирні та випарні конденсатори) – щоквартально;
  • централізовані системи кондиціонування та зволоження повітря, що використовуються для створення оптимального мікроклімату в громадських будівлях, торгових центрах, ресторанах, клубах, готелях, а також на пасажирських судах, у поїздах тощо – не рідше 2 разів на рік (у разі сезонного (літо, зима тощо) використання систем лабораторні дослідження проводяться при їх запуску та після закінчення сезону експлуатації);
  • басейни, аквапарки, джакузі громадського користування (у тому числі у лікувально-профілактичних закладах, саунах тощо) – щоквартально;
  • системи гарячого й холодного водопостачання – не рідше 2 разів на рік.

Рекомендовано в мікробіологічний контроль у лікувально-профілактичних закладах, окрім водяних систем, включати обладнання, інструментарій та розчини, що використовуються при здійсненні інтубації, вентиляції легень та інших реанімаційних заходів, які проводяться пацієнтам, що відносяться до груп ризику. К останнім належать відділення та стаціонари, де застосовується імуносупресивна терапія: онкологія, транспланталогія, хірургія, інтенсивна терапія, реанімація, опікові відділення, перинатальна та неонатальна патологія тощо. А також проводити обстеження пацієнтів з проявами захворювань органів дихання з метою своєчасного виявлення хворих на легіонельоз та проведення диференціальної діагностики (бронхопневмонії, респіраторні вірусні інфекції тяжкого перебігу, вогнищевий туберкульозом тощо).

Рекомендоване обстеження на легіонельоз контингентів, робота яких пов’язана із обслуговуванням систем водопостачання, кондиціонування та зволоження повітря, у тому числі робітників басейнів, аквапарків, саун, готелів тощо.

На території Дніпропетровської області такі дослідження проводяться лише на базі лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України», яка атестована на даний вид досліджень, а також акредитована в системі ISO 17025 для проведення досліджень проб з довкілля на легіонельоз.

В якості матеріалу для лабораторного моніторингу використовують воду та змиви з навколишнього середовища, а також біоматеріал від людей (сироватка крові), які підлягають наступному бактеріологічному дослідженню або методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). З діючим прейскурантом на проведення лабораторних досліджень на легіонельоз, інші особливо небезпечні інфекції тощо можна ознайомитися на сайті.

Для заключення договору на проведення лабораторних досліджень звертатися за адресою: м. Дніпро, вул. Щербаня, 6. Контактні телефони:

  • відділення особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-96-81;
  • лабораторія особливо небезпечних інфекцій – (0562) 731-95-57.

Для консультацій щодо організації та проведення лабораторних досліджень на легіонельоз на об’єктах підвищеного ризику з профілактичною метою, а також біоматеріалу від людей з діагностичною метою, можна звертатися і до територіальних відокремлених структурних підрозділів ДУ «Дніпропетровський обласний лабораторний центр МОЗ України».

 

Виконавець:

Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Левченко Ю.О. – лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України», Сінговська С.С. – лікар-бактеріолог лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»

Print Friendly, PDF & Email