Всесвітній тиждень імунізації: «Захистимося разом: вакцини працюють!»


Захистимося разом: вакцини працюють!

Захистимося разом: вакцини працюють!

З 24 по 30 квітня 2019 року в Дніпропетровській області, як і в цілому по Україні, триває Європейський тиждень імунізації. Цей захід за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) проводиться з 2005 року. Організаційні заходи в тиждень імунізації націлені на повернення довіри населення до профілактичних щеплень, доведення до відома батьків, що відмовляються від вакцинації дітей та дорослих достовірної інформації з вуст лікарів стосовно ефективності та безпечності сучасних вакцин.

За даними ВООЗ, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від дифтериту, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи та інших захворювань.

Імунізація — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційних хвороб, зазвичай, шляхом введення вакцини. Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від певної інфекції або хвороби.

В Україні, відповідно до Національного календаря щеплень, який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні», обов’язкова вакцинація від 10 інфекційних захворювань:

  • Гепатит В
  • Туберкульоз
  • Дифтерія
  • Правець
  • Кашлюк
  • Гемофільна інфекція (Хіб-інфекція), яка в багатьох випадках є причиною захворювань на менінгіти та пневмонії
  • Поліомієліт
  • Кір
  • Епідемічний паротит
  • Краснуха.

Крім щеплень від зазначених 10 інфекцій, які є обов’язковими,  включені до Календаря профілактичних щеплень та проводяться вакцинами, закупленими за кошти Державного бюджету, існують також вакцини проти інших інфекцій, вакцинація якими показана при ускладненні епідемічної ситуації або проводиться за особистим  бажанням громадян.

Наприклад: вакцинація проти грипу проводиться перед початком сезону захворюваності, вакцинація проти гепатиту А у разі виникнення спалахів цієї інфекції, також при ускладненні епідемічної ситуації проводиться  вакцинація проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій, вітряної віспи. Вакцинації проти жовтої лихоманки, кліщового енцефаліту, вірусного гепатиту А підлягають особи, що виїжджають в країни неблагополучні з цих інфекцій, де ці щеплення є обов’язковими.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я населення – всіх разом і кожного окремо – залежить також від рівня охоплення вакцинацією в країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації населення досягав 95-98%.

 

Захищайте себе та членів своєї сім’ї – вакцинуйтеся !

 

Виконавці: Злобіна Н.С. – лікар-епідеміолог ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України»,

Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

Print Friendly, PDF & Email