Оперативні дані щодо захворюваності на кір: 41 тиждень


За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, упродовж 41-го тижня 2018 р. на кір захворіло 707 людей — 189 дорослих і 518 дітей. Це значно більше, ніж попереднього тижня, — майже на 28%.

Захворюваність на кір серед дітей залишається високою. Найбільший приріст захворюваності на кір спостерігається якраз в тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший (Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська області). Ризик захворіти збільшується й через спільне перебування дітей школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно щеплені за Календарем профілактичних щеплень.

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки: Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство освіти і науки України у спільному офіційному листі нагадали головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про норми чинного закону (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Найбільше хворіють на кір діти у віковій категорії 5–9 років (їх частка становить 41% серед усіх дітей). Це ті діти, які не отримали другу дозу КПК вчасно, через що у них не виробився імунітет до хвороби. В рамках посиленої імунізації відсоток дітей, які вчасно отримали першу дозу КПК, становить 29,5% (найменше — у Чернівецькій, Тернопільській, Одеській, Івано-Франківській та Закарпатській областях). А відсоток тих дітей, які вчасно отримали дві дози, іще менший — 24,3% (найменше — у Запорізькій, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях).

Тому ще раз звертаємо увагу батьків: якщо ваша дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК за графіком, або ви не пам’ятаєте, коли і які щеплення ви робили дитині, зверніться до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років. Довідка для батьків щодо небезпеки кору та інформація щодо вакцинації проти кору — тут.

Також звертаємо увагу керівників структурних підрозділів зазначених областей на необхідність дотримання вимог закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, а також здійснення управлінських заходів для забезпечення належного рівня вакцинації.

Із початку року на кір захворіло 33 165 людей — 13 184 дорослі та 19 981 дитина.

Найбільше людей захворіло на кір у Львівській (загалом 6 532 людини: 2 000 дорослих і 4 532 дитини), Івано-Франківській (3 191 людина: 888 дорослих і 2 303 дитини), Закарпатській (3 188 людей: 603 дорослі та 2 585 дітей), Одеській (2 483 людини: 1 246 дорослих і 1 237 дітей), місті Київ (2 300 людей: 1 440 дорослих і 860 дітей) і Тернопільській (1 861 людина: 675 дорослих і 1 186 дітей) областях.

Оперативні дані щодо захворюваності на кір у розрізі всіх регіонів можна побачити на сайті Центру громадського здоров’я за посиланням.

Загалом із початку року від ускладнень кору померло 14 людей: десятеро дітей і четверо дорослих.

Міністерство охорони здоров’я ще раз нагадує, що кір — небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — тільки вакцинація. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику.

Для вироблення колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації досягав 95–98%.

Нагадаємо, що у Міністерстві охорони здоров’я затвердили наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Відповідно до зазначеного наказу, впродовж 2018 р. забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров’я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для імунізації цих груп дорослих в Україні є вакцини в усіх регіонах.

Станом на 10 жовтня 2018 р. в Україні наявні 654 363 дози вакцин.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

 

Print Friendly, PDF & Email