Актуально! Лабораторні дослідження на грип!


ГРИП – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику – це діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити.

До групи професійного ризику захворювання на грип належать – медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України у епідемічному сезоні 2016-2017рр. в країні було  зареєстровано 31 летальний випадок від ускладнень грипу, в тому числі 7 дітей віком до 17 років. В 2017-2018рр – зареєстровано 7 летальних випадків, в тому числі 4 дітей. У поточному епідемічному сезоні 2018-2019 рр. вже зареєстровано 7 летальних випадків, у т.ч. 5 випадків підтверджені у вірусологічних лабораторіях. Жоден із померлих не був щеплений проти грипу. При вірусологічних дослідженнях матеріалу від цих осіб переважали віруси грипу типу A/H3N2 (в 2016-2017рр), типу В (в 2017-2018рр), типу А (2018-2019рр)..

 У зв’язку з сезонним зростанням захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції звертаємо увагу головних лікарів закладів охорони здоров’я усіх форм власності та фізичних осіб на можливість проведення на базі модернізованої обласної вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровській ОЛЦ МОЗ України» діагностичних досліджень на ГРИП.

Найбільш сучасним, результативним та швидким методом досліджень є метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція). Вартість дослідження з ПДВ при визначенні вірусів грипу А, В – 440,38 грн. Проби доставляються за адресою: м.Дніпро, вул. Щербаня, 6 (із дотриманням правил відбору та транспортування).

 

Пам’ятка щодо відбору, зберігання та транспортування біоматеріалу для досліджень на грип методом ПЛР

Ефективність лабораторного дослідження істотно залежить від дотримання оптимальних термінів відбору матеріалу, якості відбору проб від хворого, збереження і транспортування проб у вірусологічну лабораторію для досліджень.

Для достовірної діагностики грипу, в першу чергу слід, забезпечити взяття матеріалу в перші години захворювання і не пізніше 3 доби. Також варто пам’ятати, що матеріал повинен братися ще до початку лікування. Оскільки будь-який препарат може впливати на достовірність результатів вірусологічних досліджень.

Для діагностики грипу використовуються змиви зі слизової оболонки нижньої носової раковини та задньої стінки носоглотки. Також може використовуватися і бронхо-альвеолярний аспірат.

Мазки беруться натщесерце або не раніше, ніж через 2-4 години після прийому їжі. При цьому використовується сухий стерильний тампон із віскози або

дакрону на пластиковій основі. Матеріал забирається обертальними рухами з поверхні мигдаликів, піднебінних дужок і задньої стінки ротоглотки.

Для підвищення ймовірності виявлення збудників грипу, мазки слід брати одночасно і з носової порожнини та носоглотки.

Після отримання матеріалу робочу частину тампону, а у випадку взяття мазків і з носу, і з носоглотки робочі частини двох тампонів, слід помістити в стерильну одноразову кріогенну пробірку з кришкою об’ємом 2-5 мл із 1,5-2 мл транспортного середовища, при цьому можна використовувати стерильний фізрозчин. Після того як робоча частина тампону занурена в транспортне середовище слід обережно обломити пластиковий стержень на відстані не більше 0,5 см від робочої частини тампону.

Відібраний матеріал, повинен бути доставлений у вірусологічну лабораторію протягом 4 годин, до цього моменту його слід зберігати в холодильниках при температурі +2-+8◦С.

Умови пакування та транспортування зразків.  Зразки  пакують у три прошарки:

– перший – пробірка (кріофлакон із гвинтовою кришкою);

– другий – контейнер, що не пропускає рідину (пакет із застібкою, контейнер із пластика);

– третій – тверде зовнішнє пакування (сумка-холодильник).

Доставка матеріалу здійснюється з дотриманням вимог біологічної безпеки та з дотриманням «холодового ланцюга».

Прийом біологічного матеріалу у вірусологічній лабораторії здійснюється в робочі дні за адресою: м.Дніпро, вул. Щербаня, 6

Телефони для довідок:

  • вірусологічна лабораторія – (056) 371-96-83,
  • приймальня ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» – (056) 731-95-83

 

 

Виконавці: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ України»,

Палійчук О.О. –  в.о. вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ  МОЗ України».

 

Print Friendly, PDF & Email