Санітарно-епідемічна ситуація на території Дніпропетровської області за період з 03.08.18р. по 09.08.18р.


За звітний період (з 03.08.18р. по 09.08.18р.) у Дніпропетровській області м.Павлоград зареєстровано 2 випадки підозри на дифтерію у дітей віком 2х та 5ти років із однієї родини. Діти госпіталізовані в інфекційні стаціонари у м.Дніпро. Перша захворіла дитина не щеплена проти дифтерії, друга захворіла дитина отримала неповний курс щеплень. Лабораторні дослідження тривають.

На поточному тижні на кір захворіло 13 осіб (5 дорослих та 8 дітей). В с.Чаплинка Петриківського району зареєстровано спалах кору у побуті серед трьох не щеплених дітей з однієї родини.

Всього у поточному році (станом на 10.08.2018р.) за первинними діагнозами по області зареєстровано 896 випадків захворювання на кір (показник захворюваності на 100 тисяч населення 27,0 знаходиться на високому рівні). Питома вага дітей до 17 років в загальній структурі захворілих – 52% (467 випадків).

Основна причина виникнення захворювань – відсутність у 78% захворілих щеплень проти кору.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції у порівнянні з попереднім тижнем зросла на 7%. Зареєстровано 311 випадків гострих кишкових інфекцій (показник на 100 тисяч населення 9,36) проти 291 випадку (інтенсивний показник 8,76). Серед захворілих 59% діти до 17 років (176 дітей).. Захворюваність відповідає сезонному рівню.

В медичні заклади області з підозрою на захворювання вірусним гепатитом звернулось 3 особи (показник захворюваності на 100 тисяч населення 0,1) проти 8 осіб (показник 0,2) на попередньому тижні.

За даними лабораторного моніторингу якості води відкритих водоймищ в місцях масового відпочинку мешканців області на звітному тижні встановлено відхилення від санітарно-гігієнічних норм за мікробіологічними показниками (перевищення індексу лактозопозитивних кишкових паличок –ЛКП) на пляжах в м.Верхньодніпровськ (пляж КП «Житловик» Дніпродзержинське водосховище), смт. Дніпровське (пляж КП «Дніпровець», Дніпродзержинське водосховище), м. Кам’янське (р. Дніпро, правобережна зона відпочинку в районі вул. Набережної), м.Кривий Ріг (річка Інгулець, район парку культури та відпочинку ім. Ф. Мерщавцева, в Центрально-Міському районі, м.Кривий Ріг (пляж  вул.Маршака Тернівського району).

В 4-х пробах води відкритих водоймищ виділено нетоксигенний штам холерного вібріону: м.Кривий Ріг (річка Інгулець   пляж парку культури та відпочинку ім. Ф. Мерщавцева, в Центрально-Міському районі, ставок на житловому масиві ПАТ «Південний гірничо-збагачувальний комбінат» в Інгулецькому районі),  м.Дніпро (КЗК «Парк культури та відпочинку Придніпровський), Дніпровський район (зона відпочинку  м. Підгороднє).

За звітний тиждень в лікувально-профілактичні заклади області за медичною допомогою звернулися 2 особи, які контактували з хворою на сказ твариною. Фахівцями ВСП ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» проведено епідеміологічне обстеження вогнища. Контактні особи отримують лікувально-профілактичні щеплення.

За даними спостережень рівень природного гамма-фону в контрольних точках вимірювань склав 12 мкР/год, що відповідає рівню природного радіаційного фону області.

Радіаційних аварій та надзвичайних ситуацій, пов’язаних з викраденням або з виявленням технологічних джерел іонізуючого випромінювання, не зареєстровано.

 

 

Василевська І.С.

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email