Обережно грип! Як вберегтися від грипу.


Епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції розпочався з жовтня 2018 року та триватиме до травня 2019 року.

Грип – гостре респіраторне вірусне захворювання з крапельним механізмом передачі, яке перебігає з вираженою інтоксикацією та запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів. Джерелом інфекції є хвора людина. З краплинами  слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання,  розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

Вакцинація проти грипу найбільш ефективним метод профілактики

Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але грип за своїми наслідками є набагато небезпечним аніж інші ГРВІ. Основні симптоми грипу:

– різкий підйом температури більше 380С;

– слабкість;

– біль у горлі,

– кашель;

– нежить;

– біль у м’язах, суглобах.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у епідсезоні 2018/2019рр. є:

·A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;

·A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2);

·B/Colorado/06/2017.

Грип небезпечний ускладненнями. Найчастішим ускладненням грипу є набряк легень та головного мозку; серцева недостатність,  які можуть призвести до смерті хворого. Нерідкими ускладненнями є приєднання бактеріальної інфекції у вигляді бронхіту, пневмонії, гаймориту, отиту)

Вакцинація проти грипу.

Найбільш ефективним методом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – напередодні сезонної епідемії (в жовтні). Втім, щеплення можна робити й пізніше. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. Щеплення проти грипу дозволяє уникнути зараження або звести до мінімуму шкоду від інфікування вірусом.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику.

До груп ризику входять:  діти до 5 років; вагітні жінки; люди віком від 65 років та з надмірною вагою; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання,  хронічні захворювання легенів та інші хронічні захворювання, діабет тощо.

Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Наразі в Україні зареєстровані та дозволені до застосування такі вакцини для профілактики грипу із оновленим штамовим складом:

«Ваксігрип Тетра» (виробник Франція)

«ДжіСі Флю» (виробник Південна Корея)

Обидві вакцини якісні та безпечні.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власні кошти громадян.

За даними фахівців ДУ «ЦГЗ МОЗ України» загальна кількість вакцин, яку буде завезено в Україну в поточному сезоні – 350 тисяч доз: Ваксігрип Тетра (300 000 доз), Джі Сі Флю (50 000 доз).

 

Print Friendly, PDF & Email