Як зберегти здоровя школяра.


Поради для батьків. Збереження зору у дітей зараз є дуже актуальним питанням.

 

В більшості випадків короткозорість починає розвиватись в молодшому шкільному віці. Бережіть зір.

Сьогодні телевізори та комп’ютери замінили школярам перебування на свіжому повітрі, спілкування з однолітками за інтересами, ігри та інше. У наш час суцільної комп’ютеризації дитина проводить біля комп’ютера чи телевізора  або за партою 5-8 годин на день. Велике навантаження на очі веде до розвитку короткозорості. Якщо ви бачите, що дитина мружиться, близько підносить книгу до обличчя, скаржиться на біль в очах, треба звернутися до лікаря, щоб не погіршити ситуацію.

Щоб запобігти цьому  треба регулярно робити разом з дитиною гімнастику для очей. Дитячий письмовий стіл повинен бути обладнаний хорошою лампою, а світло з вікна повинне завжди падати зліва. Між книгою (зошитом) і очима дитини має бути відстань не менше 30-35 сантиметрів.  Якщо дитина виконує багато шкільних завдань на комп’ютері, то від комп’ютерних ігор краще відмовитися, тому що перебування біля монітора або телевізора не повинно перевищувати 30 хвилин на день. Телевізор бажано дивитися в освітленій кімнаті, на відстані 4-5 метрів від екрана, телевізор має бути розміщений на рівні очей. Після перегляду телепередач, бажано забезпечити достатньо фізичну активність дитини: прогулянки, заняття спортом, плаванням та інше. Крім того, харчування дитини повинно бути збагачене продуктами, які є корисні для доброго зору: молочні продукти, м’ясні страви, риба, достатня кількість фруктів і овочів, в тому числі чорниця, морква, журавлина, абрикоси, персики та різноманітна зелень: шпинат, капуста, салат.

Узагальнюючи, можна зробити висновок, що для збереження зору дитини шкільного віку необхідно забезпечити йому нормальні умови праці, повноцінне харчування і правильний режим. Тоді дитина не буде страждати від перевантажень, і його очі залишаться здоровими до самого закінчення школи.

Автор: Підгайна С.О. , лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень.

Керівництво: Похмурко І.В.

Print Friendly, PDF & Email