Як зберегти здоровя школяра. Поради для батьків. Збереження правильної постави.


Здоровя школяра.

Правильна осанка – запорука здоров’я.

Якщо під час навчання в перших класах від половини до однієї третини дітей мають здорову спину, то вже під час навчання в старших класав це співвідношення, на жаль, змінюється в гірший бік – без порушень постави залишаються лише 2-3% підлітків. Решта страждають на асиметрію, кіфоз, сколіоз, лордоз та іншими патологіями опорно-рухового апарату. Причиною тому є неправильна посадка за партою і за письмовим столом вдома, важкі портфелі, ще гірше – сумки на одне плече, низька фізична активність і, як результат цього, слабкий м’язовий корсет спини. Рекомендовано батькам молодших школярів так підбирати ранець, щоб його вміст не перевищував 10% від ваги дитини. Наприклад, якщо першокласник важить 25 кг, ранець разом із вмістом не має перевищувати 2,5 кг (тобто 10%). Така вага є найбезпечніша для опорно-рухового апарату школяра, його серцево-судинної системи. Але, якщо ранець важчий, тоді зростає навантаження й на хребет, і на суглоби, і на судини учня.

Правильна осанка – запорука здоровя.

Правильна осанка – запорука здоровя.

Щоб запобігти формуванню поганої постави потрібно слідкувати, щоб у дитини під час ходьби спина  була прямою, лопатки розгорнуті, живіт втягнутий, голова піднятою. Якщо дитина сидить за столом, то її ноги, лікті і спина обов’язково повинні мати опору, а висота столу повинна бути на 2-3 см вище рівня ліктя опущеної руки дитини в положенні сидячи. Слідкуйте, щоб дитина не робила уроки, сидячи в кріслі або лежачи на дивані – тільки за своїм столом. Спати школяреві найкраще на спеціальному ортопедичному і анатомічно правильному матраці. Знову-таки, спорт і фізкультура необхідні, як повітря. Це запорука правильної постави!

Також важливо, які умови створені в школі. Згідно з вимогами ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» парт має бути шість розмірів. Дитина повинна сидіти за тією партою, яка відповідає її зросту. Дітей треба часто пересаджувати відповідно до листків здоров’я, які заповнюють щороку, в якому вказані зріст дитини, гострота зору, розмір парти, патологія дитини – порушення зору чи постави, і чи часто дитина хворіє. Ці листки здоров’я мають бути в класних журналах, щоб дітей пересаджувати, і ще одні листки здоров’я для формування груп з фізкультури. Це робиться для того, щоб давати відповідне навантаження. Це важливо, бо дитина з короткозорістю має сидіти на перших партах. Дитину з порушенням постави треба частіше пересаджувати вправо, вліво чи по центру в класі. І  батьки повинні проводити профілактику і виконувати призначення лікарів, якщо в дитини виявили порушення – є басейни, лікувальна гімнастика.

Рекомендіції стосовно профілактики інших захворювань читайте в наступних публікаціях.

Автор: Підгайна С.О. , лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень

Керівництво: Похмурко І.В.

Print Friendly, PDF & Email